23948sdkhjf

Ekspert: Indgreb kan ikke tvinge lægerne til at arbejde

Regionerne kan ikke tvinge lægerne til at arbejde, men en konflikt kommer til at koste lægerne dyrt.
Regionerne og staten kan ikke med et lovindgreb tvinge de praktiserende læger til at behandle patienter under de vilkår, politikerne ønsker.

Men uden patienter vil lægerne på den anden side opleve en betydelig indtægtsnedgang.

Det siger sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet.

Lægekonflikten spidser til, og ser nu ud til at ende i en konflikt, hvor lægerne afleverer deres ydernumre, der er det nummer, som lægerne får tildelt som betingelse for honorarafregning med det offentlige.

- Med brugerbetaling og en konflikt, så vil 3600 praktiserende læger opleve et betydeligt indtægtsfald. De skal drive en forretning, og derfor vil de begynde at mærke de økonomiske smerter, siger han.

Det er en magtkamp, der er i gang, mener Kjeld Møller Pedersen. Han er ikke i tvivl om, at loven bliver vedtaget med eller uden justeringer. Lovforslaget om almen praksis bliver fremlagt 28. maj.

- Regionerne og staten har den betydelige magt, at de kan lovgive, men de kan ikke lovgive om, at lægerne skal arbejde. Det ville være helt uhørt, siger han.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har garanteret, at danskerne ikke vil få udgifter, hvis de skal til lægen under en konflikt.

Ifølge sundhedsøkonomen vil regionerne derfor forsøge at etablere et nødberedskab på sygehusene, som hurtigt vil sne til, fordi regionerne ikke kan sørge for ordentlig lægebehandling i en længere periode uden de praktiserende læger.

- Vi vil se en forvirret periode. Det er uklart, om regionerne vil refundere noget af brugerbetalingen. Samtidig drukner sygehusene i opgaver, det er ikke holdbart i ret lang tid, siger han.

Spørgsmålet bliver, hvor lang tid man på sygehusene kan have et nødberedskab uden det går ud over de øvrige aktiviteter, og hvor lang tid har de praktiserende læger råd til kun at få beskedne indtægter.

Parterne står lige nu stejlt over for hinanden.

De praktiserende læger vil fastholde en væsentlig større indflydelse end den, som lovforslaget lægger op til. Regionerne på deres side vil entydigt have magten over praksisplanlægningen.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) henvender sig mandag til medlemmerne for at få et overblik over, hvor mange af dem der vil aflevere deres ydernummer.

PLO forventer at have et overblik i slutningen af juni. Ni ud af 10 læger ventes at opsige samarbejdet med det offentlige i protest mod lovforslaget.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063