23948sdkhjf

Skæv indsats for mere lighed i sundhed

Debatindlæg af Lene Witte, direktør for Gigtforeningen, om regeringens sundhedsudspil: "Mere borger, mindre patient".
Regeringen fortjener ros for at ville satse mere på bedre forebyggelse. Det er tiltrængt med en forståelse for, at sundhed begynder langt væk fra sygehusene. Og det er godt, at der følger penge med.

Til gengæld er det uforståeligt, at regeringen endnu ikke har konkretiseret sine nationale mål for bedre forebyggelse. Det medfører desværre, at planerne bliver luftige, og at man i øvrigt ikke er bundet op på noget.

Det er besynderligt, at man hverken lægger vægt på slidgigt eller rygsmerter, som er to store folkesygdomme med markant social slagside.

Slidgigt er en folkesygdom, men den rammer nogle folk langt mere end andre folk. Jo kortere uddannelse, des større er risikoen for slidgigt. Det ville have været ønskeligt, om regeringen havde lagt vægt på at gøre mere på dette område, for derigennem at opnå mærkbar mere lighed i sundhed.

Det er desuden trist, at regeringen overhovedet ikke har nævnt rygsmerter og rygsygdomme i sit udspil. Bedre folkesundhed skal naturligvis gælde hele befolkningen – og i øjeblikket er ryggen desværre overbelastet hos dem, der har den korteste uddannelse og det fysisk hårdeste arbejde. Dertil kommer, at man har brugt tre år, hundredvis af eksperter og millioner af kroner på at forbedre indsatsen på rygområdet og på at beskrive, hvordan det skal gøres – og så er det ikke nævnt med et eneste ord.

Morgendagens forebyggelse er fremtidens sundhed. Der er ingen tvivl om, at der er et massivt behov for at satse målrettet på de grupper, der har de største sundhedsproblemer. Men noget tyder desværre på, at regeringen med sit skarpe fokus på nogle grupper, helt overser andre.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062