23948sdkhjf

Overvægtig receptionist fyret: Du er for tyk

Arbejdsgivere giver i stigende omfang sparket til ældre, handicappede og overvægtige ansatte, siger HK.
Efter tre dage i jobbet blev receptionisten hevet ind til samtale og fyret. Hun var for tyk til, at kunderne kunne holde ud at se på hende, mente chefen.

Historien er langt fra enestående, skriver Avisen.dk.

Der er nemlig blevet lavt til loftet på arbejdspladserne under finanskrisen. Det mener HK, der melder om, at overvægtige, ældre og handicappede medarbejdere ryger ud som aldrig før.

Antallet af sager, hvor folk bliver fyret i strid med ligebehandlingsloven og loven om forskelsbehandling er steget, lyder det fra fagforeningen.

I 2005, mens hjulene havde fart på og arbejdsløsheden var i bund, kørte HK blot én sag om aldersdiskrimination og seks sager om fyring på grund af handicap.

I 2011 var der 27 sager om handicap, 17 om aldersdiskrimination og omkring 50 henvendelser om fyring på grund af overvægt.

Receptionisten er en dem, der har fået erstatning for usaglig fyring, og HK indgik forlig med chefen.

- Det er jo begrænset, hvor meget tykkere hun kan være blevet på de tre dage, hun var ansat, siger Jeanette Hahnemann, som er jurist i HK, til Avisen.dk.

- Oven i købet var skranken så høj, at man kun kunne se hendes hoved. Men mange arbejdsgivere har fået et klart billede af, hvordan en dygtig medarbejder skal se ud, og sådan en er ikke størrelse 44, tilføjer juristen.

Jeanette Hahnemann siger, at stigningen i antallet af sager ikke handler om økonomi, men om at arbejdsgiverne er blevet mere kontrollerende og mere målrettede.

- Der er forestilling om, hvordan en sund, effektiv medarbejder ser ud, siger hun til Avisen.dk.

Det overrasker ikke Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, at antallet af sager om fyring på grund af handicap er steget fra én til 27 om året.

- Rummeligheden og fleksibiliteten i forhold til at tage særligt hensyn til en medarbejder er blevet mindre, siger han til Avisen.dk.

Dansk Erhverv, der repræsenterer mange af arbejdsgiverne på HK-området, kan ikke genkende billedet.

- Jeg ser det som spin fra fagbevægelsen. Der bliver opsagt mange i disse år, og man får nogle gange indtryk af, at fagbevægelsen kører sager om revl og krat, siger underdirektør Charlotte Vester til Avisen.dk.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08