23948sdkhjf

Ældre med rige børn får mest hjemmehjælp

Flere forskere er overraskede over ny undersøgelse, der viser forskelsbehandling i hjemmeplejen.
Ældre med rige børn får mere hjemmehjælp end ældre med børn med lave indkomster - og det uanset hvad de ældre tjente, da de selv arbejdede.

Det viser en analyse, som Danmarks Statistik har lavet, skriver Politiken.

- Jeg havde forventet, at de, der var fattige og havde fattige børn, fik mest hjælp, fordi de var mest nedslidte, siger forskeren bag undersøgelsen, specialkonsulent hos Danmarks Statistik Anne Vibeke Jacobsen.

- Men jeg kan jo ikke bare få tallene til at vise noget andet, tilføjer hun til avisen.

Tine Rostgaard, der er professor på Aalborg Universitets Institut for Statskundskab og blandt andet har forsket i ældreplejen, er også forundret over forskelsbehandlingen, der aldrig tidligere har været belyst statistisk i Danmark.

- De velstillede børn har muligvis flere ressourcer og er bedre uddannet og er måske derfor også bedre til at forstå og gebærde sig i systemet, forklarer Tine Rostgaard.

I undersøgelsen - som tager udgangspunkt i det barn, der tjener mest - får en ældre mand, der bor alene, og som har en søn eller datter, der tjener over 500.000 kroner om året, halvanden gang mere hjemmehjælp end gennemsnittet.

Hvis den ældre mands børn derimod kun tjener under 100.000 kroner, modtager han knap det halve antal timer sammenlignet med gennemsnittet, skriver Politiken.

Tendensen gælder begge køn. Kvindelige pensionister med velstillede børn får dobbelt så meget hjælp, som den gennemsnitlige kvindelige modtager af støtte i hjemme. Mens kvinder, hvis børn tjener under 100.000 kroner, får en tredjedel under normalniveauet.

Socialminister Karen Hækkerup (S) skriver i en kommentar til Politiken, at kommunerne har pligt til at yde den nødvendige hjælp til alle ældre, som har behov for det.

- Hvis det forholder sig sådan, at ressourcestærke borgere kan presse mere hjælp igennem på bekostning af svage borgere, er det bestemt ikke i orden, skriver Karen Hækkerup.

Thomas Eirfeldt, social- og sundhedskonsulent i Kommunernes Landsforening, stiller sig umiddelbart uforstående over for den nye undersøgelse.

- Vi har hidtil set, at dem med de laveste indkomster og de svageste fik mest hjælp. Så det overrasker mig lidt, at det her er vendt om, siger Thomas Eirfeldt.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078