23948sdkhjf

KOL: LO efterlyser måling af farlige brancher

65.000 danskere er ramt af lungesygdommen KOL på grund af usundt arbejdsmiljø.
"Vi går alle sammen og tror, at man kun får KOL af rygning, men 65.000 danskere har fået sygdommen ved at passe deres arbejde. Rigtig mange lønmodtagere udsættes for farligt støv, røg eller dampe på deres arbejde og det betyder, at uhyggeligt mange har fået helbredet ødelagt af KOL", lyder LO’s næstformand Lizette Risgaard.

Onsdag var International Lungedag og i den anledning udgav LO en ny statusrapport "Status for arbejdsbetinget KOL – 2013". Rapporten er udarbejdet af Arbejdsmedicinsk Klinik Ålborg, og den er en opfølgning af den tidligere LO-rapport "Arbejdsbetinget KOL" fra 2011.

Siden 2011 er der offentliggjort otte videnskabelige undersøgelser, der bekræfter sammenhængen mellem KOL og udsættelse for støv, røg, gas og dampe i arbejdsmiljøet. Men ifølge den nye rapport har det ikke givet anledning til arbejdsmiljøpolitiske initiativer, der skal mindske omfanget af den arbejdsbetingede KOL, og heller ikke Arbejdstilsynet har intensiveret tilsynet eller måling af arbejdspladser, hvor der er særlige problemer med indånding af støv, røg, gas og dampe, fortæller Lizette Risgaard:

"Vi har tidligere foreslået, at der etableres et nationalt overvågningsprogram for alle relevante, farlige brancher, så de medarbejdere, der er i risikozonen, kan få en ordentlig beskyttelse i form af grænseværdier som overholdes og bedre udsugning osv. Jeg håber, regeringen vil tage problemet op, så vi slipper for flere tragiske KOL- tilfælde", siger hun.

LO foreslår:

* Et nationalt måleprogram for relevante brancher, så der skabes et grundlag for forebyggelse af indånding af farligt støv og røg.

* Sundheds- og arbejdsmiljøpolitikken skal arbejde sammen, så KOL-risiko forebygges i tide.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078