23948sdkhjf

Forskere udvikler "anti-vitamin"

Et afgørende skridt i retning af en dybere forståelse for konsekvenserne af B12-vitaminmangel.
Forskere anslår, at cirka 20-30 procent af alle over 60 år mangler B12-vitamin i større eller mindre grad. Med alderen svækkes nemlig produktionen af et særligt protein i kroppen, der har til opgave at sikre optagelsen af vitaminet fra kosten. På trods af en ellers god ernæring og forebyggende kosttilskud, opstår der derfor ganske hyppigt vitaminunderskud hos en stor del af ældrebefolkningen.

Man har endnu ikke et samlet overblik over konsekvenserne af dette, men man ved, at B12-vitamin omfatter en gruppe af kemiske stoffer, som er livsnødvendige og har betydning for dannelsen af røde blodlegemer og for nervernes vedligeholdelse og nydannelse. Et underskud af B12-vitamin er blandt andet mistænkt for at være en af de vigtigste årsager til demens og for andre varige skader i hjernen og nervesystemet.

Resultaterne er positive

Indtil videre har det ikke været muligt for forskerne at skaffe tilstrækkelig stor viden om mangeltilstandens følgesygdomme, forklarer Sergey Fedosov, seniorforsker ved Aarhus Universitet:

"B12 har en meget kompliceret kemisk struktur, og vi har endnu ikke en fuldt detaljeret forståelse af vitaminets betydning for alle kroppens funktioner. Men vi har mistanke om, at mangel på vitaminet kan være en del af forklaringen på en række forskellige patologiske fænomener, der er forbundet med nervesystemet", siger han.

For 5 år siden gik han i tænkeboks sammen med sine kollegaer fra Innsbruck Universitet i Østrig og begyndte at eksperimentere med at fremstille et såkaldt antivitamin til B12. I dag er det lykkedes for dem at designe et molekyle, der er næsten identisk med det rigtige vitamin i sin kemiske struktur, men som er fuldstændig virkningsløst. I laboratorierne på Aarhus Universitetshospital har forskerne gennemført de første forsøg med at eksponere dyr for en antivitaminrig kost, og resultaterne er positive.

Antivitaminet er designet, så det på én gang er optageligt i tarmen, men samtidig ude af stand til at udføre B12-vitaminets normale reaktioner i kroppen. Forskerne har indtil videre fremstillet to forskellige kemiske varianter af antivitamin til B12. De har desuden udviklet en helt tredje form for B12-vitamin med en kemisk sammensætning, der giver det fluorescerende egenskaber. Det betyder, at vitaminet bliver synligt, når man belyser det, og på den måde kan forskerne følge transporten af det inde i kroppen og blandt andet konstatere, hvordan det klarer sig i konkurrencen med antivitaminerne.

kilde: Aarhus Universitet - Institut for Ingeniørvidenskab
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078