23948sdkhjf

FOA: Overvægtige nægtes økonomisk hjælp

Menneskers udseende skal ikke komme dem til skade, når de bliver syge, mener FOAs næstformand.
En rundspørge, som FOA har foretaget blandt forbundets lokalafdelinger, viser, at der er godt 40 sager, hvor folks overvægt har negativ betydning for retten til revalidering, fleksjob, sygedagpenge eller førtidspension. En praksis som næstformand i FOA, Mona Striib, finder stærkt kritisabel:

- Jeg mener, det er uanstændigt, at kommunerne ikke tager udgangspunkt i menneskets tilstand, som den er her og nu, men henviser til, at de først skal tabe sig, før de kan hjælpe dem økonomisk. Nogle er for tykke, andre er for tynde, men yder alligevel en god arbejdsindsats. Menneskers udseende skal ikke komme dem til skade, når de bliver syge, siger hun.

Nærmer sig diskrimination

Kommunerne benytter sig af en bestemmelse i lovgivningen, der siger, at der ikke kan træffes afgørelse om ret til revalidering, fleksjob, sygedagpenge eller førtidspension, hvis der er behandlingsmuligheder – eksempelvis vægttab - fortæller Mona Striib, som mener, at behandlingen af de overvægtige nærmer sig diskrimination:

- De overvægtige bliver udstødt fra alle offentlige ydelser og kan i bedste fald tildeles konstanthjælp. Det er som om, at der hersker en fordom om, at det er okay at tage pengene fra dem – for de er jo selv skyld i deres overvægt. Samtidig taler vi om, at overvægt er en folkesygdom, det hænger ikke sammen, siger hun.

Ankestyrelsen har tidligere slået fast, at en kommune kan stille krav om vægttab, og borgeren har pligt til at deltage. Men behandlingen skal ud fra en lægelig vurdering med rimelig sikkerhed kunne medføre en forbedret arbejdsevne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062