23948sdkhjf

Behov for bedre uddannet sosu-personale

9 ud af 10 ældrechefer i de danske kommuner ser et stigende behov for nye kompetencer hos social- og sundhedspersonale og et stigende behov for efteruddannelse af de nuværende medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse lavet af Epinion for Danske SOSU-skoler.
"Undersøgelsen viser, hvor godt det er, at vi - med den revision af uddannelsen, der trådte i kraft for knap et år siden – blandt andet har fået et større fokus på dokumentation og rehabilitering i uddannelsen. For det er nogle af de specifikke krav, ældrecheferne efterspørger", fortæller Søren Clausen, formand for Danske SOSU-skoler.

Til gengæld stemmer resultaterne meget dårligt overens med det udspil til en erhvervsuddannelsesreform, regeringen er i gang med at forhandle på plads med Folketingets partier, siger han:

"For her er der lagt op til, at grundforløbene på uddannelsen skal forkortes for en del elever, og samtidig skal hovedforløbet forkortes for alle elever. På den måde vil de unge under 25, der ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse få forkortet den samlede uddannelse med op mod 17 uger", lyder det fra formanden.

Arbejdsmarkedsparate SOSU´er

Ældrecheferne efterspørger i undersøgelsen, at eleverne er arbejdsmarkedsparate. De har brug for elever, der har lært noget om etik, hvordan man taler til folk, hvordan man løfter en omsorgsopgave, hvor man måske skal overskride folks grænser og så videre.

"Alt det skal vi blandt andet lære eleverne på grundforløbet – og det hænger dårligt sammen med, at både grundforløb og den samlede uddannelse forkortes for en stor elevgruppe", siger Søren Clausen.

89 % af ældrecheferne mener ikke, social- og sundhedspersonalet kan opnå de nødvendige kompetencer, hvis den samlede uddannelse forkortes. Undersøgelsen viser også, at 8 ud af 10 ældrechefer mener, at de over de næste fem år får brug for det samme eller et stigende antal medarbejdere blandt social- og sundhedspersonalet. Det sker samtidig med, at over 60 % forventer en stor afgang i personalet på grund af pension og efterløn.

"Derfor er det meget vigtigt, vi får uddannet et tilstrækkeligt antal social- og sundhedsmedarbejdere. Det kan vi kun, hvis uddannelsen bevarer sin høje kvalitet, og heri spiller tidsfaktoren en rolle. Det tager tid at lære, at arbejde med mennesker", siger Søren Clausen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063