23948sdkhjf

Region Nordjylland: Positiv kræftstatus giver ikke klarhed

Pas på med forhastede konklusioner om forskel i kræftbehandling, lyder det fra Region Nordjylland i anledning af netop offentliggjort rapport fra Kræftens Bekæmpelse og Statens Serum Institut.
Rapporten viser, at flere og flere danskere lever længere efter en kræftbehandling. For både mænd og kvinder er der tale om en stigning på mellem 3 og 4 procentpoint, i en sammenligning af 2009-2011 med 2006-2008. Opgørelse for 5 års overlevelse viser en stigning på 2 procentpoint.

Men rapporten viser også forskelle i overlevelse blandt mænd og kvinder regionerne i mellem, og i Region Nordjylland advarer man imod at konkludere, at der dermed er forskel i kræftbehandlingen i Danmark på tværs af regioner:

"Det er uheldigt, at SSI og Kræftens Bekæmpelse undersøger et vigtigt behandlingsområde uden at korrigere de regionale tal for sociale forhold og dobbeltdiagnoser. Derfor kan man vi kun gisne om, at der både kan være tale om at dårligere befolkningssundhed med fx flere rygere i Nordjylland er medvirkende årsag til lavere overlevelse eller der kan være tale om selve kræftbehandlingen", siger Peter Larsen, sundhedsdirektør.

Rapporten viser, at der er forskelle mellem regionerne af kvinders overlevelse 1 år og 5 år efter kræftsygdom, hvor overlevelsen blandt kvinder i Region Nordjylland og Region Sjælland er lavere, fortæller han:

"Vi formoder, at befolkningens sammensætning har stor indvirkning på resultatet. Det handler formentlig allermest om at hæve den generelle sundhedstilstand. Regionen har i budgettet for næste år netop afsat midler til ulighed i sundhed og samtidig en regional kræftplan", siger Peter Larsen.

Uheldig konklusion

Han bakkes op af Morten Noreng, lægefaglig direktør, Aalborg Universitetshospital:

"Kræftens Bekæmpelses konklusion ud fra rapporten, om at alle danskere bør have adgang til samme gode behandling signalerer, at de mener der er forskel på kræftbehandlingen. Det er en meget uheldig konklusion. Rapporten siger intet om selve behandlingen af kræft i de enkelte regioner, og hvordan behandlingen indvirker på befolkningens overlevelsesmuligheder", siger Morten Noreng.

"Vi glæder os generelt over den stigende udvikling i overlevelsen, som gælder for hele landet. Alle danskere bør naturligvis have adgang til god behandling for kræft. Men kræftpatienter med flere samtidige sygdomme vil have en større risiko for at dø tidligere", siger Morten Noreng.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11