23948sdkhjf

Kronisk syge klarer kræft dårligere

Stadig flere danskere er kronisk syge. Deres chancer for at overleve kræft er markant dårligere end andres.
80 procent af de patienter, der får tarmkræft, er statistisk set i live et år efter diagnosen. Men patienter, der har en kronisk lidelse oveni kræftsygdommen, har kun en overlevelse efter et år på 46 procent.

Det viser nye tal fra Region Midtjylland, netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Clinical Epidemiology.

I takt med stadigt flere ældre vokser også antallet, som døjer med flere kroniske sygdomme. Det giver store udfordringer for sundhedsvæsnet og for patienterne, fordi mulighederne for at komme sig over en kræftsygdom bliver dårligere, når patienten også slås med kronisk sygdom.

Hvor meget sygdomme som diabetes, KOL, gigt, depression og hjerte-kar-sygdom betyder for overlevelsen, afhænger af kræftformen. Men billedet er det samme.

For brystkræft er femårsoverlevelsen for patienter uden andre sygdomme 83 procent. For patienter med tre eller flere kroniske sygdomme er overlevelsen kun 50 procent.

- Tallene er bemærkelsesværdige både på grund af de store forskelle, og fordi andelen af befolkningen over 80 år og med flere kroniske sygdomme vil stige betragteligt de næste 20 år, siger Henrik Toft Sørensen, professor i klinisk epidemiologi ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

- Kræftbehandlingen er generelt blevet meget bedre de seneste 10-15 år. Men det er usikkert, om den også kommer de ældre patienter med flere kroniske sygdomme til gode.

Cirka 40 procent af alle danske kræftpatienter har en eller flere andre sygdomme, som de har været indlagt med. 30 procent har en eller to andre sygdomme, mens 10 procent har tre eller flere sygdomme.

- Vi har et meget specialiseret sundhedsvæsen, hvor patienterne er indlagt kort tid med højeffektiv behandling. Men måske får patienter med flere kroniske sygdomme ikke den mest optimale behandling. Det er værd at forske mere i, hvilke faktorer der spiller ind på overlevelsen, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08