23948sdkhjf

Bedre forløb for patienter med lyskebrok

Ny forskning viser vejen mod kortere sygemeldinger og færre smerter for patienter, der bliver opereret for lyskebrok med moderne kikkertkirurgi.
"Mit forskningsprojekt har sat fokus på blandt andet smerter, ubehag, træthed, kvalme og opkastninger efter operationen, fordi disse faktorer ikke var undersøgt til bunds. Ph.d.-afhandlingens formål er at karakterisere og optimere forløbet efter kikkertkirurgiske operationer for lyskebrok", forklarer læge Mette Astrup Tolver, der står bag forskningen.

Studierne har vist, at patienterne føler smerter i bughulen som de værste efter operationen i forhold til smerter omkring operationssåret og ved skuldrene. Den viden skal fremadrettet bruges målrettet i smertebehandlingen.

Kortere sygemeldingsperiode

Det viser sig desuden, at den periode, patienten er sygemeldt efter operationen for lyskebrok, hænger sammen med, hvor længe patienten forventer at være sygemeldt før selve operationen.

"Hvis en patient inden operationen forestiller sig, at han kun skal være sygemeldt få dage, så er der stor sandsynlighed for, at det holder stik. Hvis man for eksempel forbereder patienterne på en dags sygemelding, kan de i gennemsnit genoptage arbejdet efter tre til fem dage", konkluderer Mette Astrup Tolver.

Sygemeldingsperioden er meget kortere, når der opereres med kikkertkirurgi, end når der anvendes traditionel operation, der medfører et åbent snit på ca. 12 cm.

Mette Astrup Tolvers studier viser også, at brug af såkaldt kirurgisk vævslim frem for clips af titanium til at fiksere bugvæggen, reducerer patienternes smerter, ubehag og træthed efter operationen betydeligt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079