23948sdkhjf

Medarbejderne har brug for voldshandleplan

Indlæg af FOA, forbundsformand Dennis Kristensen..
Offentligt ansatte skal kunne gå på arbejde uden at frygte vold og overfald. Derfor er det nødvendigt, at ministre, arbejdsgivere og faglige organisationer går sammen, og laver en landsdækkende handleplan, som sikrer et voldsfrit arbejdsmiljø.

En social- og sundhedsassistent blev i denne uge dræbt på bocenteret Ringbo i Hovedstaden. Det er en dybt tragisk situation, og det bliver ikke mindre alvorligt af, at det ikke er første gang, at en offentligt ansat mister livet på arbejde. Nu må alle kigge indad, og gøre noget, så vi kan undgå, at det sker igen.

Tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at andelen af lønmodtagere, der har været udsat vold er steget fra 3,3 procent i 2005 til 6,1 procent i 2012. Udviklingen går i en meget alarmerende retning. Derfor er det helt nødvendigt, at vi sammen med relevante ministre, arbejdsgivere og Arbejdstilsynet laver en landsdækkende handleplan, som forebygger vold og trusler på offentlige arbejdspladser. Medarbejderne skal simpelthen ikke frygte for deres ve og vel.

FOA har tidligere drøftet nye tiltag mod vold med sundhedsminister Astrid Krag (SF) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), og nu er der behov for en styrket indsats og en konkret voldshandleplan.

Udgangspunktet bør være, at sikkerheden altid går forud for økonomi og budgetter. Vi ved, at man på andre områder er i gang med at lave handleplaner for sikkerhed. Og det er jo helt oplagt, at vi også får lavet en voldshandleplan for blandt andet psykiatrien og social- og sundhedsområdet, hvor der oftest sker overfald mod medarbejderne. En voldshandleplan bør indeholde mere uddannelse til medarbejdere og ledere samt en lovsikret ret til gratis og kvalificeret hjælp til ofre for vold og trusler.

FOAs konkrete forslag til landsdækkende voldshandleplan ser således ud:

• En kvalitetssikret uddannelse i voldsforebyggelse til både medarbejdere og ledere.

• En ny bekendtgørelse om forebyggelse af arbejdsrelateret vold, der fastslår, at ingen skal arbejde alene, når der er risiko for vold.

• Lokale forsøg med henblik på styrkelse af samarbejdet mellem retspsykiatri, ambulant psykiatri og stationær psykiatri.

• Lovsikret ret til gratis kvalificeret hjælp til ofre for vold og trusler.

• Et projekt om at udbrede erfaringer og skabe ny viden om patient- og brugerinddragelse.

• Et projekt om et læringsnetværk med fokus på forebyggelse af vold.

• En national database til registrering af vold.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063