23948sdkhjf

Hvad er et ydernummer: Forstå lægekonflikten

Regioner og praktiserende læger kan ikke blive enige om ny aftale. Se her, hvad lægekonflikten handler om.
De praktiserende læger og Danske Regioner kan ikke blive enige om, hvordan lægerne skal arbejde.

* De praktiserende læger er selvstændigt erhvervsdrivende, som leverer ydelser til regionerne.

* Aftalen mellem lægerne og regionerne, der fastlægger lægernes arbejdsvilkår, udløb 1. april, efter at parterne siden sidste år havde forhandlet om en ny aftale.

* Det har dog vist sig umuligt for lægerne og regionerne at blive enige om en ny aftale. Regionerne vil have mere magt over planlægning i praksisserne, mens lægerne vil bibeholde deres indflydelse.

* I starten af maj brød forhandlingerne endeligt sammen, og regionerne opsagde aftalen med lægerne. Opsigelsen træder i kraft 1. september.

* Efterfølgende annoncerede regeringen et lovindgreb, som udstikker nye rammer for de almene lægepraksisser. Lovforslaget bliver fremlagt tirsdag 28. maj.

* Det faldt ikke i god jord hos lægerne, og formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, har opfordret medlemmerne til at "deponere deres ydernummer".

* For at drive en almen praksis skal lægen have tildelt et ydernummer fra den offentlige sygesikring. Uden et ydernummer kan lægen ikke afregne honorar med sygesikringen.

* Hvis lægerne gør alvor ud af truslerne om at aflevere deres ydernumre, opsiger de altså samarbejdet med det offentlige. Konsekvensen for patienterne bliver i givet fald, at de selv skal betale for at gå til lægen fra 1. september.

* Herefter kan patienterne så formentligt få refunderet pengene fra det offentlige, men regionerne har på forhånd meldt ud, at de ikke vil garantere fuld dækning. Det afhænger af, hvor meget lægerne vil tage for konsultationer og behandling.

* Indtil videre har et stort flertal blandt de praktiserende læger bebudet at opsige samarbejdet med det offentlige.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094