23948sdkhjf

Regioner presser ældre læger på nattevagt

Ældre overlæger skal tage deres del af sure vagter, mener Danske Regioner i nyt opgør med lægernes privilegier
Landets kraftigt stigende antal ældre overlæger skal tage aften- og nattevagter på linje med yngre kolleger og ikke som nu slippe på grund af alder.

Det kontroversielle krav kommer fra Danske Regioner, der i øjeblikket forhandler ny overenskomst med overlægerne.

1500 overlæger - næsten hver tredje - er i dag 60 år eller mere. Samtidig går overlægerne senere på pension end tidligere. Det, mener regionerne, skal afspejles i de ældre overlægers andel af aften- og nattevagter.

- Mange overlæger har ikke vagter på grund af nogle forældede seniorrettigheder, som ikke giver mening i dag, siger Jens Stenbæk, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

I dag kan overlæger, der er fyldt 61 år, ikke pålægges vagter. Det, mener Danske Regioner ikke, er rimeligt, da mange læger langt oppe i årene er i fin form.

- Vi mener ikke, at det er rimeligt, at så stor en del af overlægerne er holdt udenfor vagtforpligtigelser og ønsker en mere fair fordeling.

Formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, mener, at Danske Regioner skyder spurve med kanoner.

- Jeg forstår ikke, at de bruger tid og kræfter på at forsøge at jage de ældre overlæger på vagt, når tallene viser, at der er masser af yngre overlæger, man kan trække på, siger hun og fortsætter:

- De seneste år har der været stor vækst i antallet af overlæger mellem 50 til 60 år. Samtidig er der kommet flere unge overlæger omkring 35, så der er mange yngre kræfter at tage af, inden man kaster sig over de ældre.

Hun peger også på, at overlægerne tidligere er gået med til at hæve aldersgrænsen til 62 år fra 2015.

- Regionerne må anerkende, at selvom flere kan passe jobbet i en høj alder, er ikke alle per automatik også friske nok til at have nattevagter, som er meget mere opslidende, siger Anja Mitchell.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093