23948sdkhjf

Dansk partikelterapicenter er sund fornuft

Debatindlæg af Bent Hansen (A), regionsformand i Region Midtjylland.
Beregninger fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse viser, at etableringen af et partikelterapicenter til behandling af kræftpatienter i Danmark godt kan betale sig.

Et nationalt partikelterapicenter til behandling af kræftpatienter er ikke bare et kæmpe løft til kræftbehandlingen i Danmark. En businesscase, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse netop har offentliggjort, viser, at et partikelcenter i Danmark også kan betale sig økonomisk.

I dag bliver patienter med behov for den særlige partikelterapi enten henvist til USA eller Tyskland. Det er både besværligt og belastende for patienterne, men det er også dyrt.

Med et dansk partikelterapicenter kan udgifterne til behandlingen på sigt bringes ned, ligesom flere patienter kan få glæde af den moderne og mere skånsomme behandling.

Beregningerne i businesscasen viser nemlig, at Danmark inden for en 25-årig tidshorisont kan behandle ca. 1180 patienter årligt på et dansk partikelterapicenter til næsten samme samlede merudgift (84 mio. kr.), som det vil koste at sende ca. 200 patienter til udlandet årligt (83 mio. kr.).

Det arbejde, sundhedsministeriet har lavet, viser, at der er et solidt grundlag for at etablere et nationalt partikelterapicenter i Danmark. Det vil ikke alene komme mange danske kræftpatienter til gavn, der er også god økonomi i det.

Et enigt, internationalt ekspertpanel pegede i slutningen af 2012 på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland som hjemsted for partikelterapicentret. Sundhedsstyrelsen har siden fulgt det internationale ekspertpanels anbefaling, og har som et led i specialeplanlægningen udpeget Aarhus som hjemsted for centret.

Med beregningerne fra businesscasen i hånden glæder jeg mig til at komme videre med planlægningen, herunder finansieringen, af centret.

Nu kan vi komme videre med at bringe Danmark i front inden for moderne kræftbehandling. Jeg glæder mig til, at partikelcentret bliver taget i brug til gavn for kræftpatienter fra hele landet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064