23948sdkhjf

Ældre bliver klemt hvis aldersgrænse på arbejde droppes

Forsker frygter, at flere ældre bliver fyret, hvis aldersgrænsen på arbejdsmarkedet sløjfes.
Ældre Sagen kan meget nemt komme til at gøre de ældre en bjørnetjeneste, nu hvor de ønsker at fjerne aldersgrænsen på arbejdsmarkedet.

Det pointerer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Jørgen Stamhus.

- Hvis aldersgrænsen bliver fjernet helt, frygter jeg, at flere ældre bliver mødt af en fyreseddel. I dag er det måske nemmere for dem at forholde sig til en lov, der giver en naturlig afgang fra arbejdsmarkedet, siger Jørgen Stamhus og forklarer:

- I stedet kommer de ældre til at konkurrere på produktivitet og teknologisk kunnen på lige fod med hele arbejdsstablen. Og der kan det være svært for nogle ældre at følge med, siger han.

Jørgen Stamhus' udtalelser falder efter, at Ældre Sagen har fremsat ønske om at sløjfe den nuværende aldersgrænse på arbejdsmarkedet.

Grænsen betyder, at blandt andre dommere, militære tjenestemænd og præster automatisk bliver mødt af en fyreseddel, når de fylder 70 år.

- Vi mener, at denne ordning er uhensigtsmæssigt. Det skal være kvalifikationerne, der bestemmer, om man har mulighed for at blive på arbejdsmarkedet og ikke kun alderen, siger Peter Halkjær, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Selv om Jørgen Stamhus frygter, at en fjernelse af aldersgrænsen vil resultere i flere fyringer af ældre, medgiver han samtidig, at Ældre Sagens forslag ligger i naturlig forlængelse af de seneste års politiske reformer.

- I kraft af at vi alle bliver ældre og derfor skal arbejde længere, giver forslaget rigtig god mening. Især i lyset af de seneste tre arbejdsmarkedsreformer, der netop har fokus på et længere arbejdsliv, udtaler Jørgen Stamhus.

Ældre Sagen mener, at det fremover skal være ledelsen på de respektive arbejdspladser, der afgør, hvornår en person skal på pension.

Det er interesseorganisationens håb, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu vil se på en lovændring af aldersgrænserne.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141