23948sdkhjf

Gøgeungeeffekt sender sosu´er ud af hospitaler

Indlæg af FOA, sektorformand Karen Stæhr.
Andelen af social- og sundhedsassistenter på landets hospitaler er stærkt faldende. En ny rapport fra KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) viser, at der de seneste år har været en kraftig gøgeungeeffekt på hospitalerne. Fra 2008 og til 2012 er andelen af sygeplejersker steget fra 71 procent til 78 procent af de pleje-ansatte på landets hospitaler. Samtidig er andelen af social- og sundhedsassistenter m.fl. faldet fra 29 til 22 procent.

Rapporten slår samtidig fast, at udviklingen nødvendigvis ikke er entydig positiv, og forholdet påvirker for eksempel samarbejdsånden. Der er meget synlige lokale variationer i anvendelsen af social- og sundhedsassistenter. De samme sygehusafdelinger, men på forskellige hospitaler, anvender social- og sundhedsassistenter vidt forskelligt. Nogle afdelinger har en sosu-andel på nul, andre tilsvarende afdelinger har en andel på 43 procent.

KORA-rapporten peger decideret på, at "på afdelingen med den største og bredeste anvendelse af social- og sundhedsassistenters kompetencer var der en udpræget god samarbejdsånd, hvor medarbejderne fleksibelt hjalp hinanden."

Rapporten giver et godt billede af situationen. Vi får at vide, at de sygeplejefaglige opgaver i dag er blevet mere komplicerede, og derfor er det nødvendigt at erstatte social- og sundhedsassistenter med sygeplejersker. Nogle steder er det rigtigt. Men andre steder er det helt i skoven, når man fjerner alle social- og sundhedsassistenter fra bestemte afdelinger. Det er renlivet fagpolitik, og det fortæller meget, når rapporten konkluderer, at afdelinger, der gør brug af social- og sundhedsassistenternes særlige kompetencer, har det bedste samarbejdsmiljø, og det er også til gavn for patienterne.

Det bør gælde hver eneste hospitalsafdeling i Danmark, at man stiller "det stærkeste hold".¨Til det stærkeste hold hører i dag også social- og sundhedsassistenter. Forsker-rapporten peger meget målrettet på nogle kernekompetencer i den primære pleje, som social- og sundhedsassistenter er klart bedst til. Og rapporten viser også, at arbejdsmiljø og samarbejde går bedre, når der er bred variation i faggrupperne. Det er f.eks. meget sigende, at det er social- og sundhedsassistenter, der rigtig mange steder har til opgave at vejlede nyuddannede sygeplejersker. Netop fordi de er praktisk anlagte og gode til den grundlæggende sygepleje.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064