23948sdkhjf

300.000 folkepensionister bliver snydt for pension

Folkepensionister bliver snydt for tillægspension, hvis de ikke selv holder nøje øje med forskudsopgørelsen.
Omkring 300.000 pensionister bliver hvert år snydt for flere tusind kroner, når kommunerne beregner deres folkepension, skriver Ekstra Bladet.

- Jeg vil betegne det som legaliseret socialt bedrageri. De berørte pensionister får slet ikke det beløb, de er berettiget til, siger seniorkonsulent i Ældre Sagen, Claus Blendstrup til avisen.

Ifølge Claus Blendstrup kender både kommunerne og Socialministeriet til problemet, men de afviser pure at gøre noget ved det.

Den fejlagtige beregning af pensionen rammer omkring en tredjedel af landets pensionister, der har en privat pension ved siden af folkepensionen og derfor får reduceret deres tillægspension.

Systemet er sådan, at jo mere, man har ved siden af den offentlige pension, jo mindre får man i pensionstillæg. De mange fejludbetalinger skyldes, at kommunerne år efter år ansætter de private pensioner højere, end de i virkeligheden er.

Modregningen i pensionstillægget bliver derfor for høj og den udbetalte pension for lille.

Helt konkret har et ægtepar fra Lyngby ved København, Erling Jensen og Kirsten Langberg, beregnet, at de hver især har mistet mellem 312 og 103 kroner om måneden de sidste syv år.

Omregnet betyder det, at de 300.000 pensionister tilsammen bliver snydt for over 700 millioner kroner om året - eller ikke mindre end fem milliarder kroner set over de seneste syv år.

Claus Blendstrup er stærkt forarget over kommunernes praksis, fordi kun ganske få opdager fejlen.

- Når de opdager det, så er det som regel for sent, fordi der er en regel om, at man kun kan regulere pensionen seks måneder tilbage i tiden.

Socialminister Karen Hækkerup (S) afviser, at systemet skulle være tilrettelagt med henblik på bevidst at snyde folkepensionisterne:

- Men myndighederne kender ikke den faktiske udbetaling og må derfor foretage et skøn på samme måde som når Skat laver forskudsopgørelse.

I ministeriet arbejder man konkret med at ændre reglerne, så folkepensionen kan beregnes måned for måned baseret på de faktisk udbetalinger af private pensioner.

- Indtil reglerne ændres, er man desværre nødt til selv at henvende sig til Udbetaling Danmark og oplyse de korrekte indtægter på den private pension, siger Karen Hækkerup.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063