23948sdkhjf

Syge danskere søger hjælp til at klare kommunen

Alt for mange er magtesløse i det offentlige system og søger derfor professionel hjælp hos organisationer.
Et stigende antal mennesker må søge hjælp og rådgivning hos private organisationer, fagforeninger og private socialrådgivere, fordi de ikke er i stand til at navigere i den kommunale sagsbehandling, skriver Avisen.dk.

De kommer til kort i sager om eksempelvis førtidspension, fleksjob eller handicap-støtte. I 2010 sendte Danske Handicaporganisationer bisiddere ud til 198 møder i det offentlige. I 2012 var efterspørgslen vokset til det tredobbelte.

- Vi oplever et større og større pres fra medlemmer, der er magtesløse i det offentlige system, hvor mange kommuner går til stregen og over for at spare penge, siger Jeppe Kerckhoffs, politisk konsulent og rådgivningsleder i Danske Handicaporganisationer.

Ud over det voksende bisidderkorps har Danske Handicaporganisationer ansat to socialrådgivere. Ud af de sager, de tager op, får de omstødt seks ud af ti.

Hos Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH) forklarer centerleder René Skau Björnsson, at sagerne er blevet tungere og derfor mere krævende, hvilket skaber problemer.

- Det er meget svært at have en sag med det offentlige. Mange synes, at de står alene og har brug for hjælp, siger René Skau Björnsson til Avisen.dk.

Borgerrådgiveren i Københavns Kommune er enig. Det gælder ikke kun sager om førtidspension, sygedagpenge eller fleksjob. Det kan også handle om boligstøtte eller tabt arbejdsfortjeneste.

- Der burde være muligt for borgere at klare samarbejdet med kommunen på egen hånd, men i mange tilfælde er det ikke sådan. Der er altså rigtigt mange eksempler på, at borgerne ikke kan klare sig på egen hånd, siger Johanne Busse til Avisen.dk.

Anny Winther (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), erkender, at det er blevet mere krævende at have en sag med det offentlige.

- Fra et borger-synspunkt er det ikke rart, at det er blevet så komplekst, men det er det, siger hun.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063