23948sdkhjf

Et forlig i den rigtige retning

Debatindlæg af forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.
Det er godt, at der bliver skabt en arbejdsmarkedsydelse, så langt de fleste langtidsledige ikke mister forsørgelsesgrundlaget. Og det er godt, at finansieringen ikke hældes over på a-kassemedlemmerne, som det fremgår af dagens forlig om dagpengene.

Dermed er dagpengeforliget mellem regeringen og Enhedslisten et skridt i det rigtige retning.

Det er to af de grimme tidsler, der nu er fjernet. Det er vi godt tilfredse med, og det offentlige pres for at få en mere fair dagpengeordning har nu givet et foreløbigt resultat. Det viser, at det nytter at sige sin mening.

FOA bryder sig ikke om, at forliget for eksempel gør det lidt sværere at komme i seniorjob, og at der skal gå fire måneder, før de ledige får retten til selvvalgt uddannelse. Men sammenholdt med forbedringerne i aftalen, så skylder man at sige, at forbedringerne vejer pænt til i forhold til, hvordan sagen ellers kunne være faldet ud.

Men FOA peger også på, at det oprindelige dagpengeforlig stadig står ved magt.

Dagpengeperioden er stadig blevet halveret. Og optjeningsperioden er stadig fordoblet. Det er fortsat meget nødvendigt at regulere, først og fremmest reglerne for optjening af sin dagpengeret. Selvom der nu vedtages en arbejdsmarkedsydelse, så bliver titusinder fortsat ramt at 52-ugers reglen. Et skøn over FOAs små titusinde ledige medlemmer viser, at godt og vel halvdelen ville redde deres fulde dagpengeret, hvis man førte reglerne tilbage til kravet om 26 ugers optjening.

Spørgsmålet om optjeningsretten bør ikke placeres i en langsomt arbejdende kommission. Det er et spørgsmål om politisk vilje. Det haster med en ny løsning her. Vi har nu siden regeringen tiltrådte haft en stribe midlertidige løsning. Vi ser stadig frem til den endelige løsning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063