23948sdkhjf

Blå Kors: Vækstplan bliver betalt af svage borgere

Kommunernes økonomi bliver presset med regeringens vækstplan, og det går ud over de svage borgere, lyder det.
Misbrugere, handicappede og mennesker med psykiske lidelser bliver taberne i regeringens vækstplan, advarer Blå Kors.

Den sociale organisation frygter, at vækstplanens udsigter om at sænke væksten i det offentlige forbrug kommer til at ramme de svageste borgere i samfundet hårdest.

- De næste mange år vil der komme flere ældre borgere, og det vil presse udgifterne i kommunerne og regionerne, siger Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors Danmark og tilføjer:

- Men når udgifterne næsten ikke må stige, skal der spares på andre grupper, og vi ved fra tidligere, at det går ud over de mest udsatte mennesker. Det er ikke klogt, siger han i en pressemeddelelse.

Tirsdag fremlagde regeringen sin vækstplan. Her står det klart, at væksten i det offentlige forbrug skal sænkes fra 0,8 procent til 0,4 procent næste år.

Og halveringen af væksten i de offentlige udgifter betyder ifølge Blå Kors besparelser på hjælpen til de mest udsatte borgere.

- Når kommunerne sparer, mærker vi det tydeligt på vores brugere. Det kan for eksempel være, at kommunen stopper støtten til det lokale værested eller lukker et tilbud for børn i familier med alkoholproblemer, siger Christian Bjerre.

Han finder det kritisabelt, at de svage borgere lader til at stå tilbage med regningen for fremtidens vækstplaner.

- Vi synes, det er uanstændigt at lade de svageste borgere betale for regeringens vækstplan, siger generalsekretæren.

Den manglende vækst i de offentlige udgifter kan ifølge Blå Kors have negativ effekt på samfundet, fordi man sparer på de svageste borgere i stedet for at hjælpe dem.

- Det kan ende dyrt. Når vi ikke hjælper de mest udsatte borgere til et bedre liv, så forbliver de ofte på overførselsindkomster og koster os alle mere i stedet for, at de bliver aktive samfundsborgere og bidrager til statskassen, siger Christian Bjerre.

I 2015 vil væksten i det offentlige forbrug ifølge regeringens vækstplan være på 0,5 procent, 0,6 procent i 2016, 0,7 procent i 2017 og 0,75 procent årligt i 2018-2020.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079