23948sdkhjf

Danskerne træder i stigende grad til med livreddende førstehjælp

Siden 2001 er der sket en tredobling i antallet af personer, som har modtaget livreddende førstehjælp uden for hospitalet, viser helt nye tal fra Dansk Hjertestopregister.
I 2011 fik 58 procent af de personer, som faldt om med hjertestop uden for hospital, livreddende førstehjælp, inden ambulancen nåede frem. I 2001 var tallet 19 procent.

"Udviklingen tyder på, at der er sket en holdnings- og adfærdsmæssig ændring blandt danskerne, når det gælder livreddende førstehjælp. Det er meget glædeligt, da en tidlig indsats ved hjertestop er en af de parametre, som har utrolig stor betydning for at øge antallet af overlevende efter hjertestop. Udviklingen er unik, og det betyder samtidig, at vi i Danmark er tæt på at være blandt de lande i verden, hvor flest vidner til hjertestop træder til, og det kan vi godt være stolte af", siger læge Mads Wissenberg, Gentofte Hospital, der sammen med professor Christian Torp-Pedersen, Aalborg Universitet, står bag analysen af tallene i Dansk Hjertestopregister i samarbejde med en større dansk forskningsgruppe.

Det nytter

Der er ifølge Mads Wissenberg flere årsager til, at danskerne i stigende grad træder til og hjælper. En væsentlig forklaring kan være, at der i løbet af de seneste 10 år har været en stigende opmærksomhed på at træne og uddanne befolkningen i livreddende førstehjælp herunder indførsel af førstehjælpskurser i forbindelse med erhvervelse af kørekort samt obligatorisk førstehjælpsundervisning i skolerne ved færdselslære. Samtidig er der sket en stigning i antallet af danskere, der har taget frivillige førstehjælpskurser, og endelig indikerer de nyeste analyser, at implementeringen af sundhedsfagligt personale på regionernes AMK-Vagtcentraler har spillet en vigtig rolle for den store stigning det seneste år.

"Siden maj 2011 er alle 1-1-2-alarmopkald til AMK-Vagtcentralerne blevet besvaret af sundhedsfagligt personale. Et sådan tiltag betyder, at hjertestop nu erkendes tidligere i forløbet, hvilket er afgørende for, at der gives tidlig livreddende førstehjælp. Samtidig er der et stort fokus på telefonguidningen i livreddende førstehjælp til de, som ringer 1-1-2. Begge forhold har sandsynligvis medvirket til den yderligere stigning. Derudover er der også gjort forskellige tiltag for at styrke det præhospitale akutberedskab og forbedre den avancerede behandling. I samme periode er overlevelsen steget markant, og det taler for, at de forskellige indsatser igennem de seneste 10 år har haft en positiv indvirkning på både behandlingsindsatsen før ankomst på hospital samt den efterfølgende behandling på hospital med en øget overlevelse til følge. Det vidner om, at det nytter noget", siger Mads Wissenberg.

Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden stod onsdag bag Hjertestarterdagen i Danmark, og i resten af EU var der på initiativ fra EU-Parlamentet pgså særligt fokus på genoplivning. I hele landet var der arrangementer, hvor danskerne gratis kunne deltage og lære mere om genoplivning
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063