23948sdkhjf

Ministerens nye kurs i ftalatsagen gavner Danmark

Debatindlæg af miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv Jakob Zeuthen.
Vi er glade og meget lettede over, at miljøministeren endelig har lyttet til erhvervslivet og har valgt en ny og mere ansvarlig kurs for at få udfaset ftalaterne. Ministerens beslutning om at sætte forbuddet i bero og inddrage erhvervslivet i en fælles indsats er en langt mere farbar vej til at få udfaset stofferne. Vi får nu mulighed for at få bedre og mere reel forbrugersikkerhed og uden alvorlige konsekvenser for hjemmemarkedet og samfundet.

Forbuddet mod de fire ftalater ville have begrænset eller helt fjernet udbuddet af en lang række uundværlige forbrugervarer i de danske butikker. Det ville især have ramt elektriske og elektroniske varer, som for eksempel mobiltelefoner, bærbare computere, kopimaskiner, fjernsyn og køleskabe, der indeholder elektriske ledninger omgivet af ftalat-blødgjort plast. Hovedparten af de varer fremstilles af store internationale virksomheder, som ikke ønsker at omlægge deres produktion før tid for at imødekomme nogle danske særregler for et lille marked.

Hvis Danmark udfaser ftalaterne hurtigere, end det er muligt for vores internationale producenter af IT-udstyr at følge med, vil det give store problemer for både forbrugerne og erhvervslivet, der er helt afhængige af it for at holde forretningen kørende, siger adm. direktør Morten Bangsgaard, IT-Branchen, som derfor glæder sig over ministerens lydhørhed. Også mange varer til udendørs brug som for eksempel cykler ville få væsentlige problemer med at overholde forbuddet.

Den nye fælles kurs vil sikre, at Danmark for alvor fremstår som et seriøst foregangsland, der arbejder for en ansvarlig udfasning af de fire skadelige ftalater. Et samarbejde med dansk erhvervsliv og resten af EU har reelle muligheder for at skabe den rigtige forbrugersikkerhed for 500 millioner borger.

Vi ønsker ligesom ministeren ingen hormonforstyrrende stoffer i vores varer, som kan udgøre en risiko i forbindelse med anvendelsen. Og vi bakker kraftigt op om ministerens nye aktiviteter, der samler den danske branche om en fælles indsats for at udfase de fire ftalater igennem en styrkelse af EU’s kemikalielovgivning, udvikling af vejledninger og via målrettede dialogmøder.

Det er for eksempel en klar myndighedsopgave at lave lovregler, der virker hensigtsmæssigt. En målrettet og tidlig dialog med et aktivt deltagende erhvervsliv kan bruges af myndighederne til at få opsamlet viden om markedsforhold, der kan sikre en rettidig forståelse af, hvordan en planlagt indsats kan ramme samfundet og erhvervslivet. Det håber vi også bliver en del af kursen fremover.

De syv erhvervs- og brancheorganisationer IT-Branchen, Dansk Industri, ITEK, FEHA, BFE, Batteriforeningen og Dansk Erhverv håber derfor på, at miljøministeren fastholder sin nye og mere ansvarlige kurs fremover, så Danmark på den måde kan blive et ansvarligt foregangsland. Danske særregler på kemikalieområdet er ikke en farbar vej til øget forbrugersikkerhed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078