23948sdkhjf

To ud af tre danskere støtter sen abort ved handicap

Der fødes stadig færre børn med Downs syndrom. Flertal af danskere synes, handicap er god grund til sen abort.
To ud af tre danskere mener, at det er berettiget med en sen abort, hvis der er udsigt til, at et barn bliver født med et handicap.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Kristeligt Dagblad blandt 1002 repræsentativt udvalgte danskere.

Ifølge undersøgelsen er multihandicap hos barnet, alvorlige nedarvede sygdomme og Downs syndrom de vigtigste grunde til at acceptere en sen abort. Til gengæld svarer kun to procent, at det er i orden at få foretaget en abort på grund af barnets køn.

- Umiddelbart ville jeg have troet, at flere danskere ville have sagt, at Downs syndrom berettiger til abort, siger Grete Fält-Hansen, der er næstformand i Landsforeningen Downs syndrom, til Kristeligt Dagblad.

- Jeg ser opgørelsen som et udtryk for, at der de senere år er blevet spredt oplysning og viden om, at man kan leve et godt liv med Downs syndrom, siger hun og tilføjer:

- Men mere overordnet er det foruroligende, at så mange i vores samfund er parate til at fravælge børn med et handicap som Downs syndrom.

De senere år er antallet af børn med Downs syndrom raslet ned. Over 90 procent af forældrene vælger en abort, når fosterscreeningen afslører den særlige kromosomfejl. Således fødes der i dag kun omkring 20 børn med Downs om året.

Medlem af Det Etiske Råd Christian Borrisholt Steen er bekymret over undersøgelsens resultater.

- Jeg anerkender, at man i særlige situationer kan have gode grunde til at vælge en sen abort. Men når så relativt mange mener, at eksempelvis Downs syndrom berettiger til abort efter 12. uge, får det på sigt konsekvenser for vores menneskesyn, siger han.

Da Karina Rhiger for fire år siden fødte datteren Emmy, vidste hun ikke, at hendes datter havde Downs syndrom. I dag er hun ifølge sin mor en velfungerende pige, der trives i sin børnehave i Sønder Vissing nær Horsens.

- Hvis jeg dengang havde fået at vide, at barnet havde Downs syndrom, så ville jeg have valgt en abort.

- Men jeg er glad for, at jeg ikke vidste det, for jeg synes, at det er en kæmpe gave, at vi har fået Emmy. Selvom hun er længere tid om at lære nye ting end andre børn, så har hun et rigtig godt børneliv, siger Karina Rhiger til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063