23948sdkhjf

Færre fede får bevilget fedmeoperationer

Antallet af fedmeoperationer er faldet med 75 procent på to år. Læger advarer mod udviklingen.
På to år er antallet af fede danskere, der får kirurgisk hjælp til at tabe sig faldet dramatisk. I 2010 blev 4319 danskere opereret. Det tal er faldet til 1065 i 2012, viser nye tal fra Danske Regioner ifølge TV2 Nyhederne.

Faldet kommer efter, at Folketinget og Danske Regioner i 2011 hævede grænsen for, hvornår en overvægtig patient er fed nok til at blive opereret.

Indtil 2011 skulle en patient som udgangspunkt have et BMI på 40 - den grænse blev i 2010 hævet til 50. I praksis betyder det, at en mand, som er 180 centimeter høj, efter de nye regler skal veje 162 kilo, før han kan få en operation i Danmark.

- Reglerne er alt for stramme, siger ledende overlæge på kirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital Claus Chr. Vinther og tilføjer:

- Man lader svært overvægtige patienter i stikken, som vi ved vil udvikle følgesygdomme som diabetes, astma og hjertesygdommen, og vi giver dem ikke andre behandlingstilbud.

Færre operationer giver en direkte besparelse i regionernes regnskaber på 300 millioner kroner om året, vurderer professor i Sundhedsøkonomi Keld Møller Pedersen fra SDU.

Men det er umuligt at sige, hvordan økonomien ser ud på lang sigt.

- De fede, som ikke bliver opereret, kommer jo til at koste mange penge på lang sigt på grund af de følgesygdomme, der følger med overvægt. siger Kjeld Møller Pedersen til TV2 Nyhederne.

Da besparelserne på fedmeområdet blev vedtaget i 2010, var det meningen, at de sparede penge skulle anvendes på at bekæmpe overvægt på andre måder end ved operation.

Men i dag føler formanden for de overvægtige danskeres forening sig snydt.

- De penge, der bliver sparet, er reelt forsvundet fra fedmeområdet. Så der er tale om en ren besparelse på bekostning af de overvægtige, siger formand for Adipositasforeningen, Birgitte Nielsen.

Overlæge og professor fra Aarhus Universitet, Bjørn Richelsen, der er en landets førende fedmeeksperter, advarer også mod udviklingen.

Når så få danskere bliver opereret i Danmark, betyder det, at lægerne ikke får den nødvendige rutine i at gennemføre operationerne.

Og så bliver Danmark nødt til helt at holde op med at foretage fedmeoperationerne og i stedet sende patienterne til privathospitaler i udlandet.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11