23948sdkhjf

Gigtforeningen og medicinalindustrien

Debatindlæg af direktør for Gigtforeningen Lene Witte.
Gigtforeningen modtager ikke penge fra medicinalindustrien til sit arbejde. Det er et grundlæggende princip, at vi holder os uafhængige af økonomiske, politiske og faglige interesser. Dette standpunkt blev igen aktuelt, da Gigtforeningen tidligere på året blev inviteret til at deltage i et nyt netværk for organisationer, som arbejder for smertepatienter.

Smerter fylder utroligt meget i hverdagen hos mennesker med gigt, og det er i høj grad en sag, som ligger vores hjerte nær, og som vi kæmper for. Men idet netværket, som består af smertepatienter og smertelæger, søger støtte fra medicinalvirksomheder, der fremstiller smertemedicin, har Gigtforeningen takket nej til at deltage.

Det er vigtigt for Gigtforeningen, at vi er troværdige. Når vi mødes med politikere, myndigheder og andre samarbejdspartnere, må de aldrig være i tvivl om, at Gigtforeningen taler på vegne af mennesker med gigt og ikke er påvirket af interesser fra f.eks. medicinalindustrien. Mennesker med gigt bruger sammenlagt styrtende summer på smertemedicin, og derfor er det ekstra vigtigt, at vi fastholder et armslængdeprincip over for medicinalindustrien, og ikke anbefaler specifikke præparater. Derfor ønsker vi heller ikke at indgå i et smertenetværk, der er igangsat igennem industriparter, og hvor kommercielle interesser på denne måde er med.

Vi hilser det nye smertenetværk velkommen, for netop bedre smertebehandling er blandt Gigtforeningens mærkesager. Vores politiske arbejde var sidste år medvirkende til et løft af smertebehandlingen i Danmark.

Et flertal i Folketinget afsatte 67 millioner fordelt over de næste 4 år til at øge kapaciteten på landets smertecentre og styrke praktiserende lægers efteruddannelse i smertebehandling. Vi giver også som en af de få organisationer i Danmark store beløb til smerteforskning. Vi anerkender og værdsætter naturligvis industriens arbejde med at forske og udvikle ny medicin. Men vores uafhængighed og troværdighed går vi ikke på kompromis med.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063