Fra supersygehus til discountsygehus
Indlæg af formand for FOAs Kost- og Servicesektor, Gina Liisborg.
Der er jo heller ingen, der forestiller sig, at man bygger sygehuse uden egne læger, hvor man hele tiden skal indhente lægekompetencer fra andre hospitaler.
Det er afgørende for helbredelsen af patienterne, at de har mulighed for at få god ernæringsrigtig mad på de tidspunkter, hvor de er sultne. Men det kræver en fleksibilitet, som FOA har svært ved at se kan finde sted, når maden skal transporteres fra et sygehus til et andet.
På Hvidovre Hospital kan man i dag bestille mad fra et menukort inden for et interval på flere timer. Det er den slags fleksibilitet, der er brug for. Men det vil jo være helt umuligt, hvis maden fx bliver lavet i Herlev, og skal serveres i Hillerød.
FOA stiller sig samtidig tvivlende over for, hvor meget der er at spare ved at undlade at bygge køkkenerne. Dels fordi at modtagekøkkenerne på de nye sygehuse skal være meget større, og dels fordi at køkkenerne på de steder, der skal levere maden til de nye sygehuse, vil blive ekstra slidt.
Det virker som en alt for kortsigtet løsning som regionerne er på vej til at indføre. Hvis vi skal tro på, at de nye sygehuse vitterligt er super-sygehuse, så skal de altså bygges med alle de funktioner, som et moderne sygehus kræver.