23948sdkhjf

Børn med handicap bliver gemt væk

Mange børn med handicap bliver gemt væk, overset og ignoreret, uanset hvor de lever, konkluderer Unicef.
Børn med handicap er blandt de mest udsatte i verden.

Det fremgår af Unicefs årlige statusrapport "The State of the World’s Children".

Rapporten fortæller, at børnenes handicap efterlader dem isolerede, sårbare over for vold og andre overgreb og uden adgang til de sociale ydelser, som de har ret til og behov for.

- Børn med handicap bliver oftest først set som handicappede, og dernæst som børn. Unicef mener, at det bør være omvendt, siger Jesper Møller, programchef i Unicef i Vietnam.

"The State of the World’s Children" påviser, at børn med handicap har mindst chance af alle for at komme i skole eller modtage sundhedshjælp.

Årsrapporten henviser desuden til en anden undersøgelse, der påviser, at børn med handicap har 3,7 gange større sandsynlighed for at opleve vold.

De er blandt de mest sårbare over for omsorgssvigt og misbrug, især hvis de bliver "gemt væk" eller anbragt på institutioner.

Især i den tredje verden bliver mange børn med handicap holdt isoleret fra deres omgivelser, enten fordi deres familier ikke har råd til at tage sig af dem, eller fordi deres handicap er tabu i det område, hvor de bor.

Statusrapporten beskriver, hvordan der er en katastrofal mangel på forskning og data om børn med handicap verden over. Ofte bliver børn med handicap ikke registreret som født, og kun ganske få lande har pålidelige guidelines for støtte til børn med handicap.

Unicef anbefaler, at flere af verdens regeringer implementerer FN's Handicapkonvention i deres lovgivning, og at de bekæmper stigmatisering af børn med handicap og støtter dem til at opnå samme rettigheder som andre børn.

Formand for Danske Handicaporganisationer og medlem af FN's Handicapkomité, Stig Langvad, støtter op om Unicefs anbefaling.

- Børn med handicap er eksperter på deres egen situation. Som alle andre vil de gerne deltage. Vi skal lytte til børnene selv. De ved mest om, hvordan vi kan skabe en hverdag, der er god for dem, siger Stig Langvad.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.422