23948sdkhjf

Giv udredningsgarantien en chance

Debatindlæg af Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, i forbindelse med kritikken af udredningsgarantien, der netop er trådt i kraft.
Udredningsgarantien er det hidtil mest konkrete initiativ til at sikre, at mennesker med f.eks. gigtsygdomme kan få stillet en hurtig diagnose. Før den var der ingenting. Derfor fortjener den en fair chance.

Gigtsygdomme kan være svære at udrede. Dertil kommer, at ventetiden på udredning ofte er lang – på nogle sygehuse op til 100 uger. Den lange ventetid kan få alvorlige følger: Jo længere tid der går, før man får stillet en diagnose og kommer i rette behandling, des større er risikoen for kroniske smerter, nedsat funktion eller varige ledskader. Desuden er en hurtig diagnose og behandling ofte afgørende for, at man trods sygdom kan fastholde sit arbejde.

I Gigtforeningen har vi i årevis efterlyst en indsats for en tidlig diagnose. Vi betragter derfor udredningsretten som et skridt i den rigtige retning. Den er et godt og fornuftigt tiltag, som vi bakker op om. Desuden afspejler den, at politikerne endelig har forstået, at en hurtig diagnose kan være afgørende for både sygdomsforløbet og arbejdslivet.

Udredningsgarantien kan dog i praksis blive svær at indfri: I Gigtforeningen vil vi derfor holde nøje øje med udviklingen. For eksempel er det afgørende, at hospitalerne reelt tager imod henviste patienter, og ikke sender dem retur til den praktiserende læge, så patienten alligevel ikke er omfattet af udredningsgarantien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062