23948sdkhjf

Ankestyrelsen tvinger rygsyge danskere til operation

Indlæg af Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.
Danskere med diskusprolaps kan fremover tvinges under kniven, hvis de vil opretholde deres sygedagpenge. Det er konsekvensen af en ny principafgørelse fra Ankestyrelsen.

Det er en skandaløs afgørelse.

En operation er aldrig risikofri, og prognoserne for operation mod diskusprolaps er usikre. Dertil kommer, at de to læger, der er involverede i den konkrete sag, er uenige om, hvorvidt en operation i dette tilfælde overhovedet er den rette løsning. Det allervigtigste er dog, at patienten tydeligt har givet udtryk for, at hun ikke ønsker operation. Det skal man som myndighed tage hensyn til, men det gør Ankestyrelsen åbenlyst ikke. Tværtimod.

Hensynet til patientens ønske findes i Sundhedsministeriets kliniske retningslinjer for kirurgisk behandling for diskusprolaps i lænden. Her står der klart og tydeligt, at "den enkelte patient bør dog medinddrages i beslutningen på baggrund af relevant information om prognosen."

Det er dybt bekymrende, at Ankestyrelsens afgørelse er en principafgørelse. Som principafgørelse vil den skabe præcedens, og dermed kan den få alvorlige konsekvenser. Kommuner over hele landet kan med afgørelsen i hånden fremover tvinge rygpatienter til at vælge mellem en operation eller at miste enhver forsørgelse under sygdom.

I Gigtforeningen vil vi på det kraftigste opfordre beskæftigelsesministeren til at gribe ind i sagen. Ministeren må sikre, at kommunerne ikke læner sig op ad Ankestyrelsens afgørelse og tvinger borgerne under kniven – imod borgerens ønske og imod sundhedsmyndighedernes anbefaling.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235