23948sdkhjf

Kommuner leger gemme med pengene

Debatindlæg af Dennis Kristensen, formand for FOA.
Der er skåret ned på hjemmeplejens besøg hos de ældre, og der er færre voksne til børnene i børnehaverne. Men beregninger af OAO baseret på nye foreløbige regnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at kommunerne sidste år gik mere dramatisk til værks med sparekniven, end de var tvunget til. Faktisk brugte de hele 5,1 milliarder kroner mindre på offentlig service end det, de havde budgetteret med.

Det er jo en fuldstændig uhyrlig situation, at kommunerne i bedste husholdningsstil gemmer de penge, der ellers er sat af til hjemmepleje, børnepasning og folkeskoler. Forleden viste en opgørelse baseret på tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, at kommunernes pengekasse bugner. Jeg kan ikke mindes, at jeg tidligere har set noget lignende.

Genansæt og sæt gang i væksten

Jeg undrer mig over, at regeringen ikke tvinger kommunerne til at bruge de penge, der er afsat til velfærd, men i stedet vælger at gå den modsatte vej og sætte væksten i det offentlige forbrug ned, som det lige er blevet lanceret i regeringens vækstplan.

En række borgmestre klager over, at vækstplanen vil betyde, at de nu skal til at skære i den borgernære velfærd. Men den øvelse har de desværre allerede været i gang med i flere år. Derfor ligger det lige for at sætte gang i væksten ved at genansætte de tusindevis af medarbejdere, der har mistet deres arbejde som følge af de alt for voldsomme nedskæringer i det offentlige.

Går glip af mere end 10.000 fulstidstillinger

Beregninger fra FOA viser, at kommunerne går glip af mere end 10.000 fuldtidsstillinger, fordi kommunerne ikke bruger de penge, de har budgetteret med.

Vi taler om tusindvis af social-og sundhedsmedarbejdere, dagplejere og pædagogmedhjælpere, der har mistet deres arbejde uden grund. Og vi taler om et enormt velfærdstab, der kunne have være mindre, hvis ikke kommuner og regioner leger gemmeleg med deres penge.

Jeg forstår ikke kommunernes ræsonnement. Pengene er der, behovet for kvalitet og ekstra hænder i ældreplejen, på sygehusene og i børnepasningen er der i høj grad også. Og de mange afskedigede og nu ledige offentligt ansatte vil hellere end gerne have deres job tilbage. Så hvad er kommunernes problem?
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078