23948sdkhjf

Sortsyn kan blokere for hurtigere diagnoser

Ny undersøgelse afslører, at mange danskere trækker tiden, inden de søger læge med symptomer, der kan dække over alvorlig kræftsygdom.
For omkring hver fjerde adspurgte dansker er det at få en kræftdiagnose på det nærmeste lig med en dødsdom, fremgår det af ny international undersøgelse.

- Mange danskere kvier sig ved at gå til lægen, når de mærker symptomer på noget, der kan være en alvorlig kræftsygdom. Det skyldes en negativ forestilling om alt det, et kræftforløb vil medføre, siger professor Peter Vedsted, leder af Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis på Aarhus Universitet.

I forhold til andre landes nationaliteter er danskerne lidt mindre overbevist om, at man kan blive helbredt af kræft, ligesom man gruer for hele behandlingsforløbet.

Kulturelle forskelle

Undersøgelsen er netop offentliggjort af Kings College London, og den fokuserer på kulturelle forskelle mellem de enkelte landes befolkninger, når det gælder om at søge læge med symptomer, der kan dække over en kræftsygdom.

Delresultatet er et led i stort forskningssamarbejde (ICBP) mellem Danmark, Norge, Sverige, England, Canada og Australien med henblik på at forbedre overlevelsen for kræftramte via tidligere diagnoser. I dette samarbejde indgår også Kræftens Bekæmpelse og Novo Nordisk Fondens Center i Aarhus for Forskning i Cancerdiagnostik.

Knapt 20.000 mennesker over 50 år, heraf 2.000 danskere, er blevet interviewet til den internationale undersøgelse, hvor forskerne har koncentreret sig om årsagerne til, hvorfor så mange går for sent til lægen.

kilde: cancer.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113