23948sdkhjf

Ligeløn i sneglefart

Indlæg af formand for FOA, Dennis Kristensen, i forbindelse med ny rapport fra SFI.
Lønforskellen mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked er 17,4 procent. Det fremgår af en kortlægning af lønforskellen mellem mænd og kvinder, som SFI netop har offentliggjort.

Rapporten understreger, at der stadig er et politisk behov for fokus på ligeløn.

De kønsbestemte lønforskelle er næsten lige så sejlivede som en kønssygdom, og det kræver en større, politisk vaccination, hvis vi skal uligheden til livs. Det er dog glædeligt, at uligelønnen dykkede fra knapt 20 procent i 2007 til 17 procent i 2009.

I overenskomstforhandlingerne i 2008 var vi vidner til et lille oprør blandt kvindegrupperne på det offentlige arbejdsmarked. De ville ikke længere finde sig i at halte bagefter mændene. Jeg tror, at det oprør blandt andet kan læses i lønstatistikkerne fra 2007-2008. Det viser bare, at fagforeningernes stædige indsats for ligeløn rykker en smule, men hvis vi for alvor skal komme videre, så kræver det politisk vilje fra Christiansborg.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter i Finland har opstillet et fælles mål for at mindske løngabet, så kvinderne i 2015 tjener 15 procent mindre end de finske mænd.

I Finland arbejder man sammen – og det er løsningen. Kvinderne og deres faglige organisationer kan ikke gøre det alene. Hvis vi for alvor skal rykke, så kræver det en reel vilje fra alle parter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063