23948sdkhjf

Formand: Burde have reageret for år tilbage

Indsats på kræftområdet har ikke medført det løft, som man kunne forvente, lyder det fra statsrevisor-formand.
Trods initiativer og penge til kræftbehandlingen er chancen for at overleve kræft efter fem år stort set uændret, men der burde have været en effekt. Det er meldingen fra Peder Larsen (SF), der er formand for statsrevisorerne.

Onsdag udtalte statsrevisorerne kritik af både Sundhedsministeriet og regionerne i sagen om behandling af kræftpatienter.

- Når man bruger så mange ekstra penge, så må man forvente, at det får en positiv betydning. Chancen for at overleve et år med kræft er blevet svagt forbedret, men når man kikker på chancen for at overleve fem år, så ser det ud til, at det er uændret, siger Peder Larsen og tilføjer.

- Det er altså ikke den positive effekt, som man burde have kunnet forvente.

Men Sundhedsministeriet og regionerne har ifølge statsrevisorerne ikke holdt godt nok øje med, at de mange initiativer, der er sat i værk de senere år på kræftområdet, har virket efter hensigten.

Kritikken fra statsrevisorerne kommer på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen, som konkluderer, at både regionerne og Sundhedsministeriet ikke har fulgt tilstrækkeligt op på kræftbehandlingen.

- Hvis man for to eller tre år siden havde vidst, at overlevelsesmulighederne ikke havde ændret sig, så kunne man måske have sat endnu mere ind på nogle bestemte områder for at realisere en forbedring. Det ved vi ikke i dag, for man har ikke kontrolleret, om de nye initiativer virkede efter hensigten, siger Peder Larsen.

Kræftens Bekæmpelse genkender kritikken fra Rigsrevisionen.

- Beretningen og Statsrevisorernes bemærkninger bekræfter til fulde den kritik, som Kræftens Bekæmpelse har rejst gennem flere år, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen i kommentar.

Han tilføjer.

- Vi har reelt ikke kunnet se, om ventetiderne til kræftbehandling er faldet. Og vi bliver desværre bekræftet i, at kræftbehandlingen i Danmark på meget væsentlige områder halter efter behandlingen i vores nabolande, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063