23948sdkhjf

Vestager frisætter indkøberne

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV) frisætter store dele af den kommunale udbudspligt med ophævelsen af den tidligere regerings ændring til Styrelsesloven. Ministerens tiltag vækker stor glæde hos udbudseksperter og de kommunale indkøbschefer.
Vestager slår fast, at den nuværende regering ønsker at fortsætte og videreudvikle samarbejdet mellem offentlige og private aktører. Derfor vil regeringen søge at indgå en aftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om at fremme Offentligt-Privat-Samarbejde og innovation gennem øget brug af konkurrenceudsættelse, men at det skal foregå uden landspolitisk topstyring.

"Kommunerne skal fortsat konkurrenceudsætte efter lovgivningen, men ophævelsen af den tidligere regerings ændring til Styrelsesloven er et signal om, at vi stoler på, at de enkelte kommuner bedst selv kan finde ud af, hvordan de skal konkurrenceudsætte. Forholdene er forskellige fra kommune til kommune. Derfor er det heller ikke optimalt, hvis vi ville tvinge kommunerne til at konkurrenceudsætte bestemte områder," siger Margrethe Vestager.

Tvungen konkurrence

Med lovændringen - der nu ophæves - fik den tidligere økonomiminister Brian Mikkelsen bemyndigelse til at fastsætte regler om, at kommunalbestyrelser og regionsråd skulle konkurrenceudsætte nærmere fastlagte opgaver helt eller delvis. Samtidig indeholdt lovændringen en række betingelser for konkurrenceudsættelsen:

Det fremgik af lovforslaget, at 'hjemlen' til at fastsætte regler om konkurrenceudsættelse alene ville blive anvendt, 'hvis det ikke lykkedes at indgå en aftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om øget konkurrenceudsættelse, eller hvis kommunerne ikke lever op til de aftalte mål.'

Ekspertglæde

Eksperterne glæder sig over, at kommunerne ikke længere er pålagt den ekstraordinære konkurrenceudsættelse og muligheden for at tvinge kommunerne til at udbyde specifikke områder i konkurrence.

"En ensartet målsætning er ikke hensigtsmæssig. Der er stor forskel på, om ældrepleje konkurrenceudsættes på Læsø eller i Aarhus. Der er ikke de samme tilbudsgivere i alle kommuner - og effekten af konkurrenceudsættelsen kan være meget forskellig afhængig af kommunernes demografi, geografi og mange andre faktorer," siger Karesten Vrangbæk, der er forskningsleder på AKF - Anvendt KommunalForskning, der således slår fast, at udlicitering ikke altid er en god idé.

"Transaktionsomkostningerne, altså de administrative og juridiske omkostninger, er ikke ens, når man udliciterer teknik/miljø og ældrepleje," forklarer Karsten Vrangbæk.

Plads til forskellighed

Næstformand i IKA, Brith Fendinge, der er indkøbsansvarlig i Haderslev kommune, glæder sig over ophævelsen - og over den vinkel, som økonomi - og indenrigsministeren lægger i forhold til kommunale indkøb og udbud.

"Det er dejligt, at vi selv kan bestemme indenfor lovgivningens rammer. Og dejligt at ministeren stoler på, at vi bedst selv kan vurdere tingene," siger Brith Fendinge.

Brith Fendinge slår fast, at tiltaget er meget positivt for kommunerne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078