23948sdkhjf

Læger slår alarm over akutsystem

Region Sjællands beslutning om at fjerne lægerne fra regionens akutbiler har kostet liv, mener lægerne.
Et stort flertal i Region Sjællands regionsråd vedtog for et år siden, at det pr. 1. marts 2011 skulle være slut med læger og sygeplejersker i regionens akutbiler.

Lægerne advarede mod, at fraværet af læger i bilerne ville koste liv, og i dag mener lægerne, at det lige nøjagtig er det, der er sket.

- Der har for eksempel været nogle cases med luftvejsproblemer med fremmedlegemer, som ikke er blevet håndteret, og hvor patienterne døde, siger overlæge på akutafdelingen på Slagelse Sygehus Claus Lie til Ugeskrift For Læger.

- Ambulancelæger (anæstesilæger i akutbiler, red.) havde haft mulighed for at luftvejshåndtere og kunne potentielt have undgået dødsfaldet, siger han.

Læger på alle fire akutsygehuse i Region Sjælland har indberettet mindst syv såkaldte "utilsigtede hændelser" (UTH) - heraf fem dødsfald. Lægerne mener, at fraværet af læger i akutbilerne var katastrofalt for patienterne.

- Vi kan ikke bevise, at patienterne havde overlevet, hvis der havde været en læge på skadestedet. Men vi kan vise, at vi havde kunnet give bedre behandlingsmuligheder, siger Claus Lie.

I indberetningerne er der ikke nogen kritik af det personale, der i dag bemander akutbiler og ambulancer i Region Sjælland.

Ambulancerne er i dag bemandet med paramedicinere, som er en ambulancebehandler, der har gennemført en overbygning på ambulancebehandler-uddannelsen.

Formanden for Region Sjælland, Steen Bach Nielsen (S), har tidligere onsdag oplyst til P4 Sjælland, at han vil bede Sundhedsstyrelsen om at gennemgå 17 konkrete tilfælde med akutbiler, som er blevet indberettet af anonyme læger.

Lægerne mener, at det i de 17 tilfælde havde gjort en forskel for patienten hvis der havde været en læge i bilen.

Steen Bach Nielsen siger, at lægerne i deres kamp for at få læger tilbage i akutbilerne "tager patienterne som gidsler".

- Dette er ikke etisk korrekt over for patienterne, og kan kun tjene til at mistænkeliggøre regionens præhospitale aktivitet og gøre borgerne utrygge, siger han til P4 Sjælland.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062