23948sdkhjf

Plejehjemskøkken overhalder Ældrekommissionen

Ældrekommissionen fremlægger i dag - efter et års arbejde - sine 43 anbefalinger
En af anbefalingerne er, at der skal dufte af frisklavet mad på plejehjemmene, så de ældre får lyst til at spise mere.

I Herning kommune er man allerede langt med netop den anbefaling. To nye plejecentre i Herning skal nemlig have modtagekøkkener, så både personale og beboere kan være med i tilberedningen og serveringen af maden.

Et køkken tæt på beboerne

Og i Herning ser man en stor mening med at beboerne kommer tættere på madproduktionen.

"Det gør vi bl.a. ved at give beboerne en køkkenfunktion så tæt på det hjemlige som muligt. Derfor får de nye plejecentre modtagekøkkener på hver afdeling, så personale og beboere selv kan tilpasse spisetiderne, koge kartofler, bage brød og smøre smørrebrød," siger Anne Marie Søe Nørgaard (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget.

Ifølge udvalgsformanden adskiller et modtagekøkken sig fra et produktions-køkken ved, at køkkenet modtager og tilbereder den del af maden, som produceres på centralkøkkenet i Aulum. Ligeledes står modtagekøkkenet selv for indkøb, tilberedning og servering af tilbehør til måltiderne. I et produktions-køkken bliver maden produceret centralt og efterfølgende fordelt til anretter-køkkener på de enkelte afdelinger, hvor maden så anrettes og serveres.

"Når vi ikke har valgt en model med et stort produktionskøkken suppleret med anretterkøkkener, er det netop fordi, at her vil beboerne opleve, at maden bliver bragt op på afdelingen fra plejehjemmets centralt placerede produktionskøkken umiddelbart før anretning og servering fra anretterkøkkenet. Et produktion-køkken på et stort plejecenter som Fuglsang med 120 plejeboliger giver altså ikke den fornemmelse af madproduktion ude på den enkelte afdeling og for den enkelte beboer, som vi får med modtagekøkkenernes muligheder," siger hun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063