23948sdkhjf

Robotstøvsugere er i strid med Serviceloven

En række kommuner bryder gældende lovgivning, når de generelt afskaffer praktisk hjælp til støvsugning og henviser borgeren til at købe en robotstøvsuger fastslår jurist og lektor i socialret John Klausen fra Aalborg Universitet overfor NyhedsInformation.
Først og fremmest kan borgerne ikke pålægges selv at betale for robotstøvsugere, hvis kommunerne ønsker det. Dernæst skal kommunen altid behandle anmodninger om hjemmehjælp ved en konkret, individuel vurdering af behovet for hjælp til de opgaver, som modtageren ikke selv kan udføre.

"Det er et meget principielt spørgsmål, men ifølge gældende lovgivning (Serviceloven, red.) kan de ældre ikke pålægges at købe en robotstøvsuger, fordi det ikke er en normal del af en husholdning endnu," vurderer John Klausen.

Loven kan ændres

Det Sociale Nævn og Statsforvaltningen i Syddanmark har behandlet borgerklager fra ældre i Billund kommune, hvor kommunen ønsker at indføre robotstøvsugere, og som de i øvrigt vil have, at borgerne selv skal betale. Hverken Statsforvaltningen eller Det Sociale Nævn har imidlertid taget højde for den principielle del af sagen, men kun taget stilling til de enkelte klager, der har været fra borgere.

"Serviceloven er, som den er, men Folketinget kan selvfølgelig lave den om. Jeg vurderer imidlertid, at med den nuværende tekst, må kommunerne ikke handle, som de gør," siger John Klausen.

Socialministeriet oplyser, at Ankestyrelsen i øjeblikket behandler de principielle aspekter omkring robotstøvsugere i hjemmeplejen. Og ministeren vil gerne, at kommunerne venter på den afgørelse, før de indfører robotstøvsugere i hjemmeplejen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078