23948sdkhjf

Ny teknik sparer nyrepatienter for timelang transport

Afstanden mellem Roskilde og Nykøbing Falster sygehuse er 110 kilometer. Men med telemedicin kan nyrepatienter fra Nykøbing Falster få god lyd og knivskarp øjenkontakt, når de via en skærm får behandling af lægen i Roskilde.
Den nye teknik er netop taget i brug og vil spare både patienter og læger for flere timers transport.

- Den helt store fordel er, at patienter, som går til kontrol for deres nyresygdom, slipper for at køre langt for at blive set af en læge i 15 minutter. Vi har også holdt personalekonferencer, og kvaliteten af udstyret er rigtig god, siger ledende overlæge, dr.med. Lisbet Brandi.

Region Sjælland har samlet den specialiserede behandling af kroniske nyrepatienter i Roskilde, og Nykøbing Falster Sygehus er tilknyttet som en satellit. Tilsammen har de to afdelinger knap 200 patienter, som får dialyse med faste intervaller. Derudover er der løbende flere hundrede patienter i gang med udredning eller behandling for forskellige kroniske nyresygdomme.

Elektronisk stetoskop og bærbart kamera

Den telemedicinske teknik er udviklet sammen med IT Afdelingen i regionen. Der er oprettet en speciel højhastigheds forbindelse, så både lyd og billedkvalitet er god. Ud over en skærm på hvert af de to sygehuse er der også købt et elektronisk stetoskop og et bærbart kamera med særlig lyskilde og høj opløsning.

Lægerne i Roskilde samarbejder med sygeplejersker i Nykøbing, som kan hjælpe med at få lyttet på patienters hjerte og lunger, og via kameraet kan lægen få nærbilleder af sår eller af huden ved patienters kateter til posedialyse.

Patienttilfredsheden undersøges til foråret

Konsultationer via telemedicin vil være til gavn både for patienter, der er i et forløb, og for indlagte patienter med akutte nyreproblemer. Men nyhenviste patienter bliver stadigvæk mødt af læger, der er fysisk til stede. I Nykøbing Falster er to læger ansat, og derudover tager tre læger fra Roskilde på skift turen til Nykøbing to gange om ugen. Men også for lægerne kan der blive tid at spare ved ikke at skulle køre den lange vej helt så ofte.

- Vi ved fra andre specialer, at der ofte er stor patienttilfredshed med telemedicin. Vi planlægger at undersøge både patienternes og personalets tilfredshed med ordningen til foråret, når vi har fået erfaring med den, siger Lisbet Brandi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062