23948sdkhjf

Den klimarigtige kost

Intelligent mad: Biologerne fra AgroTech har udarbejdet en alternativ madpyramide
En kartoffel er ikke bare en kartoffel, når det handler om klima-korrekte kostvaner. Det er nødvendigt at overveje et utal af komponenter, når man skal finde ud af, hvilken kartoffel der er den heldige, i forhold til tekniske begreber som 'klimatryk' og 'livscyklus'. Til det formål har eksperterne fra AgroTech udarbejdet en madpyramide, der ikke helt ligner den madpyramide, vi kender i forvejen.

"Der er meget stor forskel på, hvordan de enkelte fødevarer påvirker klimaet. Eksempelvis udleder transporten af væsker langt mere Co2 end transport af tørvarer. Det betyder, at virksomheder som Arla og Carlsbergs Co2 udledning er større på transportområdet, end når man kigger på en virksomhed som Kims," forklarer microbiolog Anders Iversen fra AgroTech.

AgroTech arbejder tæt sammen med Food Expo i forsøget på at sætte fokus på, hvilke fødevarer der udleder mest co2 og hvilke, der ikke udleder så meget.

En lille forskel

"En stor del af den enkelte fødevarervirksomheds co2 udledning kan ikke ændres. Arla er eksempelvis stadig nødt til at transportere mælken fra mælkebonden og ind til mejeriet. De fleste virksomheder er hun herre over 5-10 pct. af deres samlede co2-udledning," siger Anders Iversen og forklarer, at Arla i stedet er nødt til at sætte deres lid til mælkebønderne, hvis mælkeproduktionen skal være mere klimakorrekt.

Hos AgroTech fokuserer de på fødevarernes 'livscyklus', hvilket vil sige, at de vurderer fødevarernes klimatryk i et større helhedsperspektiv. Nemlig fra frø til fødevarer.

"Hvis vi eksempelvis skal udregne klimatrykket på en pose Kims Havsalt, er vi nødt til at se på hele produktionen og transporten. Det er altså helt fra kartoflerne bliver dyrket, renset, høstet og transporteres og frem til chips-produktionen med kartofler, olie og alle de andre ingredienser," forklarer Anders Iversen.

Og hvad, der måske vil undre de fleste, er, at transporten af kartofler og senere chips ikke er den store klimasynder.

"Nej, det er faktisk den olie, som Kims bruger, når de laver chips, der er den største klimasynder," forklarer Anders Iversen.

Sunde fødevarer

"I forhold til konceptet 'intelligent mad', er det kun heldigt, at de klimavenlige fødevarer samtidig er de fødevarer, der er sunde for os," siger Anders Iversen og giver selv eksemplet:

"Kødet! Vi danskere spiser generelt mere kød, end kostanbefalingerne tilråder os. Og kød er en af de store syndere på klimaområdet. Her er det helt anderledes med grøntsager, som vi til gengæld spiser for lidt af," siger Anders Iversen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219