23948sdkhjf

Kritik af KL's Sundhedsudspil

"Slidgigt er Danmarks største folkesygdom. Alligevel er slidgigt overhovedet ikke nævnt i KL's og kommunernes udspil til en ny sundhedspolitik. Men det er blot én af flere alvorlige mangler: Også rygområdet er fuldstændig glemt, selvom kommunerne er stærkt belastet af, at rygpatienter falder ud af arbejdsmarkedet." Det fastslår Gigtforeningens direktør, Lene Witte, i en kommentar til udspillet "Det nære sundhedsvæsen," som kommunerne præsenterer i denne uge.
Lene Witte kalder det "ubegribeligt, at kommunerne har sat kikkerten på kortsyn," ikke mindst på grund af en voldsom årlig tilvækst af slidgigtpatienter:

"Den dårlige nyhed er, at antallet af mennesker med slidgigt stiger med over 20.000 om året. Og tallet vokser, fordi vi som befolkning både bliver ældre og tykkere. Den gode nyhed er, at vi kan forebygge effektivt. Det vil være rigtigt godt både for den enkelte og for samfundsøkonomien. Derfor er det komplet kortsigtet, at kommunerne fuldstændig fravælger at gøre en indsats på dette område," siger Lene Witte.

Hun opfordrer kommunerne til at fokusere på slidgigt på samme måde, som der lægges op til for patienter med diabetes type 2, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) og hjerte-kar-sygdom.

"Gigt er et sundhedsproblem, et funktionsproblem, et arbejdsmæssigt problem og et socialt problem, og der mangler i den grad sammenhængende tværfaglige forløb i behandlingen af sygdommen."

På rygområdet har regionerne netop udarbejdet forløbsprogrammer, som kommunerne kan implementere.

"Man kan spørge sig selv, hvad der er gået galt. Det skriger jo til himlen, at kommunerne fuldstændig springer over forløbsprogrammerne for de mange mennesker med rygsmerter. Det er både dumt og ærgerligt, og det kan på sigt blive rigtigt dyrt for netop kommunerne. Kommunernes udspil er fuld af fine ord om helhed og sammenhæng. Men gigt er totalt udeladt i det fine selskab. Jeg opfordrer derfor kommunerne til at gå tilbage til arbejdsbordet."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109