23948sdkhjf

Hunden får medicinen der skulle redde dig

Forbruget af livsvigtig antibiotika til danske kæledyr stiger, mens forbruget til svin falder, viser nye tal.
Danske kæledyr behandles mere og mere med bredspektrede antibiotika, som er kritisk vigtige i behandlingen af livstruende infektioner hos mennesker. Det øger ifølge forskerne risikoen for udvikling af resistente bakterier.

Siden 2005 er der skruet kraftigt op for forbruget af vigtig menneskemedicin, når "Trofast" og "Mis" bliver syge.

Det viser nye tal, der offentliggøres tirsdag fra Danmap, statens program til overvågning af antibiotikaforbruget.

Landbrugets omstridte forbrug af antibiotika til svin viser igen et historisk fald. Men når det gælder danskernes kæledyr, så går tendensen den stik modsatte vej. Her er forbruget af flere livsvigtige typer antibiotika på få år steget voldsomt.

Fluorkinoloner er en antibiotika, som er central i behandling af livtruende infektioner hos mennesker. De nye tal viser, at over halvdelen af de fluorkinoloner, som udskrives til dyr i Danmark, bruges til heste og især kæledyr.

Fra 2005 til 2011 er forbruget af antibiotika i form af piller til hunde og katte steget med 36 procent.

Det totale forbrug af antibiotika i ton er fortsat langt størst i svinestaldene. Men det stigende forbrug til kæledyr bekymrer forskerne, da der er tale om medicin, som de mener burde forbeholdes til livsvigtig behandling af mennesker.

- Vi kender i øjeblikket ikke udbredelsen af antibiotikaresistens hos kæledyr i Danmark. Men det høje forbrug til kæledyr giver risiko for en betydelig kilde af resistente bakterier hos kæledyr, der så kan spredes til mennesker, siger seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Hun bakkes op af seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet:

- Når vi har haft så stor fokus på svin, er det, fordi så mange spiser svinekød. Men omvendt har mange danskere jo meget tæt kontakt til deres kæledyr. Og ikke mindst hunde, som tegner sig for langt den største del af forbruget af bredspektret antibiotika, siger hun.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062