23948sdkhjf

Flere frivillige i Aarhus

Det frivillige engagement er i markant udvikling i Aarhus Kommune. I dag er der 2.000 frivillige på ældreområdet
Det frivillige engagement er i markant udvikling i Aarhus Kommune. Alene inden for ældreområdet er antallet af frivillige ved lokalcentre, plejeboliger og i frivillighusene steget med 16 pct. på et år, så der i dag i runde tal er 2000 mod 1700 for et år siden.

Rådmand Dorthe Laustsen er glad for, at så mange gerne vil gøre en frivillig indsats:

"Det viser jo, at rigtigt mange borgere engagerer sig i samfundet og gerne vil være med til at gøre tilværelsen lidt bedre for deres medborgere. Velfærdsstaten har ikke råd til at lade være med at samle de frivillige guldæg op, så nu skal vi til at høste frugterne af at koble den offentlige og den frivillige verden sammen."

Det skal være attraktivt at være frivillig

Der er god brug for de frivilliges indsats i ældreplejen. På lokalcentrene satser man også meget på at gøre det attraktivt at være frivillig, blandt andet ved at udvikle samarbejdet mellem personalet og de frivillige, der kommer på centrene og i plejeboligerne og laver forskellige aktiviteter for og med beboerne.

Hvert af de ni lokalcentrene har ansat en frivilligkoordinator, som har til opgave at udvikle og nytænke den frivillige indsats, sammen med de frivillige. Denne øgede synliggørelse af det frivillige arbejde har været med til at tiltrække flere frivillige, fordi de oplever større opmærksomhed omkring deres indsats.

Resultatet er, at de frivillige er begyndt selv at rekruttere flere frivillige, simpelthen ved at spørge i omgangskredsen.

Frivilligt arbejde kan være næsten hvad som helst

Frivilligt arbejde dækker et meget bredt spektrum og kan være næsten hvad som helst - eneste fællesnævner er, at det netop er noget man gør frivilligt, fordi man har lyst, og ikke fordi nogen siger man skal.

På ældreområdet i Aarhus kan man blandt andet træffe mødregrupper, der er besøgsvenner sammen med deres babyer, en Skt. Bernhardshund, der er besøgsven sammen med sin 'far', medlemmer af en senior-billardklub, der tager ud på et lokalcenter og svinger køerne sammen med beboerne, frivillige undervisere i lokalcentrenes it-caféer, frivillige, der aflaster ægtefæller til mennesker med demens, så der bliver tid til at gå til frisøren eller bare gå en tur og trække lidt frisk luft, frivillige, der våger hos døende og holder hånd i de sidste timer.

Og så er der alle dem, der kommer på lokalcentrene og i plejeboligerne og hygger om beboerne - en lille gåtur, højtlæsning fra avisen, et spil kort, kigge et gammelt fotoalbum igennem, bage en kage, hvad som helst beboerne har lyst til ... alt sammen til stor glæde og fornøjelse for både beboerne og de frivillige.

"Jeg vil gerne sige alle frivillige en stor tak for alt det de gør for deres medmennesker. Verden ville være fattigere og mere grå uden frivillige," siger Dorthe Laustsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062