23948sdkhjf

SF vil ensrette tilladelser til sen abort

SF vil se på, hvorfor ansøgninger om sen abort tilsyneladende bliver behandlet forskelligt på tværs af landet.
Der er tilsyneladende forskel på, hvordan de forskellige regioner behandler ansøgninger om sen abort, når den fri abortmulighed ophører efter graviditetens 12. uge.

Og derfor vil SF's sundhedsordfører Jonas Dahl nu se nærmere på de regionale abortsamråd.

- Vi bliver nødt til at have en tillid til, at kendelserne er de samme over hele landet i lignende sager. Derfor må vi se på, om der er behov for en bedre uddannelse af rådene og sikre, at man sammenligner kendelser på tværs af landet, siger han.

Politiken har gennemgået samtlige 488 ansøgninger om sen abort fra 2011, og noget tyder på, at sagerne bliver behandlet forskelligt fra region til region. Blandt andet er der givet tilladelse til sen abort i et tilfælde med fejlstilling af begge hænder på fostret og i et andet med en læbeganespalte.

Både Jonas Dahl og den radikale sundhedsordfører Camilla Hersom undrer sig over, at der er givet tilladelse til en abort i graviditetens uge 22 på grund af en dobbeltsidig læbe-gumme-gane spalte.

- Man kan leve et udmærket liv med læbe-gane spalte. Det er der rigtig mange, der gør, og der er rigtig gode muligheder for at operere i dag, sådan at der ikke er kosmetiske problemer forbundet med læbe-gane spalten, siger Camilla Hersom.

- Derfor synes jeg, at det er meget voldsomt. Men jeg ved ikke, om der i den konkrete sag kan være andre ting, som har gjort, at man har sagt, at det kunne man tillade på trods af, at der umiddelbart er tale om et meget lille problem, siger hun.

Thomas Ploug fra Etisk Råd efterlyser en lovændring, og siger til Politiken, at der er for vide rammer for, hvad man kan få tilladelse til sen abort for.

Men hverken Camilla Hersom eller Jonas Dahl står klar til at ændre lovgivningen.

- Der er først og fremmest behov for mere oplysning til forældrene, sådan at man ikke fravælger et barn, som fint kan leve med den arvelige sygdom, der for eksempel måtte være tale om, siger Camilla Hersom.

Jonas Dahl er enig i, at der er nogle relativt brede formuleringer i loven.

- Men jeg mener, det er fornuftigt, fordi det er regionernes abortsamråd, der må foretage en konkret vurdering. Det er svært i etiske spørgsmål at lave generelle politiske instrukser, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063