23948sdkhjf

Tværprofessionelt samarbejde i Aarhus

I Aarhus Kommune skal diætister nu samarbejde med medarbejderne i plejeboligerne om at udvikle og understøtte aktiviteter, der kan styrke ernæringsområdet og give de ældre mere livslyst
Sundhed og Omsorg Forvaltningen i Aarhus Kommune afsætter 9,4 mio. kroner til aktiviteter, som skal styrke ernæringsområdet.

Mad giver livslyst

"At tilberede et måltid mad eller at bage er med til at vække sanserne, og det giver livslyst. Der begynder at dufte anderledes i huset, man dækker et bord med en dug, og i det hele taget forbereder man sig på at være sammen om noget, der er rart, og som man skal nyde sammen." Sådan siger rådmand Dorthe Laustsen om de knap 10 mio. kroner, der skal bruges til at løfte kvaliteten af ernæringsindsatsen og øge madglæden i plejeboligerne.

En del af de 9,4 mio. kroner skal bruges til at ansætte diætister, som skal samarbejde med medarbejderne i plejeboligerne om at udvikle og understøtte aktiviteter, der styrker ernæringsområdet.

Udfordring at få syge til at spise

"Der ligger en stor udfordring i at få syge og svage til at spise det, som de har brug for. Enhver, der har været syg, kender til, at appetitten kan være svingende. Og mange demente ved slet ikke, hvad de skal stille op med den mad, de får ind i munden. Så det kræver ofte mere end bare at stille mad på bordet for at få beboere i plejeboligenhederne til at spise," siger Dorthe Laustsen.

Udover at styrke ernæringsområdet med flere diætister, skal der fordeles midler til de enkelte plejeboligenheder, som i samråd med beboerne og de øvrige medarbejdere skal få de århusianske plejeboliger til at dufte af hjemmebag og varm kakao, hvis det er det, beboerne ønsker.

Fejlernæring skal modarbejdes

"Målet er, at vi skal modarbejde fejlernæring og underernæring samt øge livskraften og livskvaliteten for beboerne i plejeboligenhederne. Det kræver, at der er personale, som kan støtte beboeren under hele måltidet med nærvær og motivation, og det kræver, at maden er sammensat, så det svarer til beboernes individuelle lyst, behov og smagsløg, for mange skal nødes i særlig grad for at have lyst til at spise," siger rådmand Dorthe Laustsen.

Allerede i 2009 gik Dorthe Laustsen til byrådet for at få vedtaget en indstilling, der skulle skaffe flere midler til ernæringsområdet.

"Det lykkedes ikke at få byrådet med på ideen dengang, men nu har vi fundet de knap 10 mio. kroner i vores egen forvaltning. De stammer blandt andet fra et fald i sygefraværet og mindre administration," siger rådmanden, som nu indfrier sit løfte fra dengang om at ’holde gryden i kog’.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063