23948sdkhjf

Den tabubelagte sygdom

Kontinensforeningen fejrer i dag 25. års jubilæum.
Tilbage i 1987 var lidelser med urin- og afføringsinkontinens på det nærmeste "ikke-eksisterende", og kun få beskæftigede sig med problemstillingen. Men bladet Helse tog initiativ til at oprette en patientforening ved at nedsætte en arbejdsgruppe. Indenfor det første år lykkedes det Kontinensforeningen at hverve medlemmer, få trykt pjecer samt udarbejdet vedtægter. Formålet for foreningen skulle være at udbrede kendskabet til forebyggelse og behandling af inkontinens.

I dag kan Kontinensforeningen så fejre 25. års jubilæum, og inkontinens er fortsat et tabubelagt emne, selvom op mod 400.000 danskere er ramt. Det paradoksale er, at de fleste kan behandles. Men behandling kræver, at man får stillet diagnosen. Sekretariatschef Aase Randstoft anslår selv, at foreningen burde tælle mere end 10 gange så mange medlemmer som i dag, hvis den skulle afspejle virkeligheden.

- Folk melder sig desværre ud, når de er blevet helbredt. De fleste vil ikke mindes om tiden som inkontinent, forklarer hun.

Fejrer dobbeltjubilæum

Det er ikke kun Kontinensforeningen som fejrer jubilæum i dag. Også foreningens sektretariatsleder kan fejre 10 års jubilæum.

Aase Randstoft er foreningens eneste fastansatte medarbejder. Som det er tilfældet i mange organisationer er midlerne små, men Aase Randstoft tog i sin tid udfordringen op.

Hun bruger det meste af sin tid på foreningsarbejdet. Styrer medlemskartoteket, redigerer og skriver artikler til temabladet K-Nyt, skriver fondansøgninger og får foreningens økonomi til at hænge sammen. Hun er mødearrangør, besvarer telefoner, holder foredrag, sørger for udarbejdelsen af nyt informationsmateriale og skriver tekster til hjemmesiden. Det er også Aase Randstoft som tager fat i politikere og andre foreninger, sætter inkontinens på mediernes dagsorden, åbner døre og overbeviser firmaer og fonde om foreningens eksistensberettigelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078