23948sdkhjf

Telemedicin begejstrer ældre patienter

Ældre patienter er begejstrede for telemedicin, så de kan fortsætte med en almindelig hverdag i hjemmet frem for talrige hospitalsbesøg. Det viser en ny undersøgelse fra Ældre Sagen.
Patienterne i undersøgelsen oplever generelt en frihed til at være selvhjulpne, selv om de lider af kroniske sygdomme. Ifølge direktør Bjarne Hastrup er der et stort potentiale i telemedicin.

"Ældre er gennemgående glade for telemedicin, og det skyldes primært, at de kan skifte mange kontrolbesøg på hospitalet ud med registreringer i hjemmet. Telemedicin er og bliver centralt i sundhedsvæsnet, og denne undersøgelse hjælper lidt til forståelsen af ældres opfattelse af telemedicin".

Patienterne er positive

Teknologisk Institut har lavet undersøgelsen for Ældre Sagen. Den er baseret på længere interview med KOL- eller diabetespatienter mellem 64 år og 86 år, som alle har benyttet telemedicin og derved har været under behandling i deres eget hjem frem for hospitalet. Erfaringer er positive:

"Det, at man kan få den samme behandling, som man kan få på hospitalet, og samtidig fortsætte sit liv, næsten uændret, det er bare fantastisk", siger en 64-årig kvinde.

"Det gav mig mulighed for at leve mit liv videre. Det var dejligt at kunne sidde i min have i solen frem for at sidde på et hospital. Jeg synes, det er en hjælp til selvhjælp", fortsætter en 70-årig kvinde.

"Jeg følte mig så tryg, det var det bedste. Herudover var der en læge alle døgnets 24 timer. Man kan ringe op, når det er nødvendigt", lyder et tredje udsagn.

Unikke erfaringer

Der er tidligere lavet undersøgelser om telemedicin i Danmark, men det er første gang, at en undersøgelse kun tager udgangspunkt i brugernes behov. Netop derfor er erfaringerne unikke, forklarer Bjarne Hastrup.

"Mange undersøgelser om velfærdsteknologi på ældreområdet bliver lavet hen over hovedet på brugerne – og med udgangspunkt i at effektivisere. Nu hører vi fra brugerne selv, hvad der virker, og hvad de ikke magter ved telemedicin", fortæller Bjarne Hastrup.

Erfaringerne fra undersøgelsen viser også, at det kræver en grundig instruktion, hvis ældre patienter skal bruge telemedicin. Det er heller ikke alle ældre, der er i stand til at benytte telemedicin på grund af f.eks. demens og funktionsnedsættelse.

Sygeplejersker ser kæmpe muligheder

Det er ikke kun brugerne selv, der er begejstrede for telemedicin. Også næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg ser kæmpe muligheder i at tænke endnu flere velfærdsteknologiske løsninger ind i sygeplejen.

"Sygeplejersker arbejder allerede i dag på et meget højt niveau med en lang række velfærdsteknologiske løsninger, og når sygeplejersker for eksempel i ældreplejen anvender telemedicinske løsninger, så er det både med til at højne kvaliteten og skabe effektive løsninger," siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, der glæder sig over resultaterne i Ældre Sagens undersøgelse.

"Den er et klart bevis på, hvor vigtigt det er, at vi sammen med regionerne og kommunerne prioriterer de velfærdsteknologiske løsninger sammen med de ansatte og brugerne."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063