23948sdkhjf

Ældre er blevet mere selvhjulpne

De ældre har mindre behov for hjemmehjælp, og de flytter sjældnere i plejebolig i dag end for 15 år siden. De er blevet mere raske og rørige, og de bor oftere sammen med andre, lyder forklaringen i en ny analyse fra AKF, Anvendt KommunalForskning.
I 1997 fik tre ud af ti 77-årige hjælp fra det offentlige for at kunne klare sig i hverdagen. Ti år senere var det kun to ud af ti, der fik offentlig hjælp. Det viser en ny AKF-rapport.

"Hvis tendensen fortsætter i de kommende år, vil det betyde, at behovet for hjælp ikke stiger i samme omfang som ældrebefolkningen. De fleste vil på et tidspunkt få behov for hjælp, men vores analyse tyder på, at den gennemsnitlige alder, hvor behovet for offentlig hjælp opstår, vil blive udskudt," siger docent i AKF, Eigil Boll Hansen, som har lavet undersøgelsen.

Raske ældre klarer sig selv

Undersøgelsen belyser, hvordan de ældres behov for hjælp samt sociale netværk og aktiviteter har udviklet sig. Den følger bl.a. udviklingen fra 1997 til 2007 blandt ældre i alderen 62-77 år i perioden. Og den viser tydeligt, at de ældres behov for offentlig hjælp er faldet.

"Der er flere ældre i dag, der selv klarer de praktiske opgaver i hjemmet. Det skyldes, at færre ældre bor alene, og flere har et godt helbred, både fysisk og psykisk," siger Eigil Boll Hansen.

Familienetværket består

De ældres behov for hjælp fra familienetværket er også faldet. I 1997 fik næsten hver tredje ældre hjælp til praktiske opgaver fra deres sociale netværk. I 2007 var det mindre end hver fjerde ældre.

"Vores analyse viser, at der ikke er sket det opbrud i de traditionelle familiemønstre, som man måske kunne tro. Ældre er lige så tæt knyttede til deres familie i dag, som de var tidligere. Når ældre får mindre hjælp fra familien i dag, skyldes det bare, at de selv er blevet mere raske og selvhjulpne," siger Eigil Boll Hansen fra AKF.

Et forbedret funktionsniveau blandt de ældre har også betydet, at der i dag er flere ældre, der yder en form for hjælp til deres voksne, udeboende børn.

Ældre er socialt aktive

Generelt er danske ældre ret socialt aktive, viser AKF’s undersøgelse. Syv ud af ti 77-årige deltager fx i en aktivitet sammen med andre mindst en gang om måneden. Men med alderen aftager styrken i det sociale netværk og antallet af sociale aktiviteter. Især er der en risiko for social isolation blandt de svageste ældre. Tallene viser, at de sociale vaner følger med op i alderen:

"De fleste af dem, der ikke deltog i en aktivitet mindst en gang om måneden i 1997, deltog heller ikke ti år senere. Omvendt deltog de fleste af dem, der deltog i tre eller flere aktiviteter i 1997, også i flere typer aktiviteter månedligt ti år senere," siger Eigil Boll hansen fra AKF.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063