23948sdkhjf

Nyt lovforslag skal sikre borgernes frie valg af hjemmehjælp

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup vil bevare borgernes ret til frit valg på hjemmehjælpsområdet. Bureaukratiet skal minimeres, og de frigjorte ressourcer skal gå til borgernær service i kommunerne.
Regeringen har indgået aftale med kommunerne i økonomiaftalen for 2013 om, at servicelovens særregler på fritvalgsområdet skal fjernes. KL og regeringen er enige om, at forenklingen og fleksibiliteten frigør 132 mio. kr., og at kommunerne kan beholde pengene til service til borgerne.

Derfor har social- og integrationsminister Karen Hækkerup netop sendt et lovforslag i høring, som skal give kommunerne mere frihed til at tilrettelægge hjemmehjælpen ud fra de lokale hensyn og borgernes behov, og sikre det frie valg på flere forskellige måder.

Et fritvalgsbevis

Karen Hækkerup vil erstatte de komplicerede særregler med et enkelt krav om, at kommunerne skal tilbyde borgerne frit valg ved enten at gøre brug af de generelle udbudsregler, eller ved at tilbyde et fritvalgsbevis, hvor hjemmehjælpsmodtagerne selv vælger en privat virksomhed til at udføre hjælpen. Hvis kommunen vælger udbudsreglerne, men ikke lykkes med at skabe frit valg, får hjemmehjælpsmodtagerne ret til at anmode kommunen om fritvalgsbeviset.

- Den nye lovændring betyder, at vi sikrer borgernes frie valg af hjemmehjælp. Samtidig gennemfører vi en forenkling af reglerne på hjemmehjælpsområdet og vi får skabt mere fleksibilitet. Jeg er især meget tilfreds med, at vi nu kan veksle bureaukrati til service til borgerne, siger socialminister Karen Hækkerup.

Social- og integrationsministeren forventer, at fritvalgsbeviset vil give modtagerne af hjemmehjælp mere selvbestemmelse i deres hverdag. De kan eksempelvis aftale med deres leverandører, at det er den samme hjælper, der skal komme hver gang

Lettere at indgå aftaler med private leverandører

De friere rammer skal også forbedre kommunernes muligheder for at vælge mere omkostningseffektive løsninger ved at gøre det lettere for kommunerne at indgå aftale med private leverandører. Kommunerne kan f.eks. samle udbud af opgaverne i plejeboliger med hjemmeplejen, hvilket giver kommunerne mulighed for at få bedre tilbud.

Samlet set sørger Karen Hækkerup for, at det frie valg styrkes på de områder, hvor det frie valg er begrænset, fordi kommunen ikke har kunnet tiltrække leverandører.

Hjemmehjælpsmodtagere har siden 1. januar 2003 haft ret til frit valg af leverandør af hjemmehjælpsydelser. Fritvalgsreglerne er ofte kritiseret af KL, personaleorganisationerne og erhvervsorganisationerne for at være komplekse og bureaukratiske.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062