23948sdkhjf

Mobning på jobbet øger risikoen for depression blandt kvindelige SOSU´er

5.701 kvindelige medarbejdere i den danske ældrepleje har deltaget i studie.
Mobning på arbejdspladsen øger risikoen for svær depression blandt kvindelige social- og sundhedshjælpere og -assistenter i ældreplejen. Omvendt øger svær depression ikke risikoen for, at kvindelige SOSU’er blev udsat for mobning. Det viser resultaterne fra et forløbsstudie blandt 5.701 kvindelige medarbejdere i den danske ældrepleje, skriver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Resultaterne er offentliggjort i "Scandinavian Journal of Work, Environment & Health".

Formålet med studiet blandt kvindelige SOSU’er i ældreplejen var, at analysere om udsættelse for mobning på arbejdspladsen øgede risikoen for at få en svær depression.

For at kunne måle omfanget af mobning, fik deltagerne i studiet denne definition på mobning: "Mobning finder sted, når en person gentagne gange og over en længere tid bliver udsat for ubehagelige eller negative handlinger på sit arbejde. For at kunne sige, at noget er mobning må den, der bliver mobbet føle, at det er svært at forsvare sig".

Studie baseret på spørgeskemaer

5.701 kvindelige medarbejdere i den danske ældrepleje besvarede spørgeskemaet "the Major Depression Inventory" i 2004–2005 og igen i 2006–2007. Spørgeskemaet er velegnet til bl.a. at måle svær depression. Forskerne bag studiet undersøgte, om forekomsten af mobning ved undersøgelsens start forøgede risikoen for at deltagerne havde udviklet en svær depression ved den opfølgende undersøgelse. SOSU'er, som havde haft en depression i 2004/5 var ikke med i analyserne.

- 1,5 % af de SOSU’er, som ikke oplevede mobning ved undersøgelsens start, havde en depression ved den opfølgende undersøgelse.

- 3,4 % af de SOSU’er, som af og til oplevede mobning ved undersøgelsens start, havde en depression ved den opfølgende undersøgelse.

- 11,3 % af de SOSU’er, som hyppigt oplevede mobning ved undersøgelsens start, havde en depression ved den opfølgende undersøgelse.

Risikoen for depression otte gange så høj ved hyppig mobning

Sammenlignet med SOSU’er, som ikke blev mobbet, viste analyserne, at risikoen for depression var dobbelt så høj blandt SOSU’er, som af og til blev mobbet og otte gange højere blandt SOSU’er, som hyppigt blev mobbet. Analyserne var kontrolleret for alder, samlivsstatus, stillingsgruppe, ansættelseslængde og længde af opfølgning.

Forskerne analyserede også de reciprokke effekter, dvs. om en depression ved undersøgelsens start forøgede risikoen for at blive mobbet ved den opfølgende undersøgelse. Men der var ingen sammenhæng. Medarbejdere med en depression i 2004/5 havde ikke en højere risiko for at blive mobbet i 2006/7 end medarbejdere uden depression.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078